Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kırım'da üç eşit etnik topluluğun olacağını açıkladı.

Kırım'daki Tatar toplumunu korumakta kararlı olduklarının altını çizen Putin, Rusların, Ukraynalıların ve Tatarların Kırım'ın halkları olduğunu belirtti.

Sovyet döneminde Kırım'ın verilmesinin formalite niteliğinde olduğunu açıklayan Putin, Sovyetler döneminde Rusya ve Ukrayna'nın ayrı düşünülmediğini vurguladı. Putin, Rusya'nın Kırım'ı hiçbir zaman unutmadığını söylerken, Ukrayna ile ilişkilerin her zaman iyi komşuluk çerçevesinde ilerleyeceğini ifade etti.

Kırım'da üç topluluğun dostluk içinde birlikte yaşamayı sürdüreceğini söyleyen Putin, Rusya'nın bağımsız Ukrayna ile yeni bir ilişki zemini oluşturması gerektiğini belirtti.

Putin sözlerini şöyle sürdürdü:

"Huruşev'in, Kırım'ı Ukrayna'ya verme kararı anayasaya aykırı olarak gerçekleşti. Milyonlarca Rus vatandaşı bir ülkede yatıp, başka bir ülkede uyandı. Kırımlılar, 1991 yılında onların bir elden başka bir ele patates çuvalı gibi verildiğini söylüyorlar. O dönemde Rusya kötü bir durumdaydı ve kendi çıkarlarını koruyamadı. Kırım, BM'nin şartlarına uygun bir şekilde bağımsızlığını ilan etti. Ukrayna da bu hakkını kullanmış ve SSCB'den çıkmıştı. Şimdi bunu Kırımlıların yapmasını neden istemiyorlar?

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne her zaman saygı duyduk. Sizi Rusya ile korkutanlara inanmayın. Biz Ukrayna'nın bölünmesini istemiyoruz, bizim buna ihtiyacımız yok. Kırım, asırlarca olduğu gibi orada yaşayan halkların toprağı olarak kalacak. Kırım bizim ortak mirasımız. Burası stratejik bir bölge ve sadece Rusya'nın sürdürülebilir egemenliği altında kalabilir.

Kırım tarihi Rus toprağıdır. Kırım'daki referandum uluslararası hukuk kurallarına uygun gerçekleşti. Kırım çok milletli bir bölge. Burada üç resmi dil olmalıdır. Rusça, Ukraynaca ve Tatarca."