Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Roubini: Türkiye parasal sıkılaştırma eğrisinin gerisinde

New York Üniversitesi profesörlerinden Nouriel Roubini, American Turkish Society Başkanı Murat Köprülü'nün düzenlediği ikili panelde, Türkiye'nin ekonomik ve finansal görünümü hakkında görüş bildirdi.

Bloomberg HT New York muhabiri Melike Ayan'ın takip ettiği panelde Roubini, Türkiye'nin kırılgan beşli arasında olduğunu söyledi. Asya endişelerinin Ukrayna endişelerinden daha büyük olduğunu belirten Roubini, Türkiye'nin parasal sıkılaştırma eğrisinin gerisinde olduğunu ifade etti ve ek parasal sıkılaştırmanın Türkiye için gerekli olabileceğini dile getirdi.

-ABD'de işsizlik başvuruları hafif yükseldi

ABD'de işsizlik başvuruları geçtiğimiz hafta dört ayın en düşük seviyelerinde tutundu ve iş gücü piyasasının güçlenmeye devam ettiği sinyalini verdi.

Başvurular 5,000 artarak 15 Mart'ta sona eren haftada 320,000 oldu. Bloomberg anketine katılan 51 ekonomistin tahmin medyanı başvuruların 322,000'e yükseleceği yönündeydi. Daha az volatilite gösteren başvuruların dört haftalık ortalaması, Kasım'dan bu yana en düşüğe geriledi.

-Merkel: G-8'in bu haliyle devamı mümkün değil

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin, "Siyasi ortam buna uygun olmadığı sürece ne G-8 zirvelerinin düzenlenmesi ne de G-8 Grubu'nun bu haliyle devamı mümkündür" dedi.

Brüksel'deki Avrupa Birliği (AB) Zirvesi öncesinde Federal Meclis'te (Bundestag) Alman hükümetinin Ukrayna'daki olaylara ilişkin açıklamasını okuyan Merkel, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması kararını değerlendirdiği bölümde Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımlar alınabileceğini söyledi.

-Philadelphia Fed Endeksi beklentinin çok üzerinde

ABD'de Philadelphia Fed Endeksi Mart ayında 9 oldu ve beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı endeksin 3.2 seviyesinde olacağı yönündeydi.

Endeks bir önceki ayda eksi 6.3 seviyesindeydi. Endeksin beklentiyi aşması sonrasında Euro/Dolar 1.3750 seviyesine geriledi.

-ABD'de 2. el konut satışları geriledi

ABD'de ikinci el konut satışlarının Şubat ayında Temmuz 2012'den beri en düşük seviyeye gerilemesiyle, sektörün toparlanmasında yavaşlık olabileceği işareti belirdi.

Washington'da bugün açıklanan verilerde, ikinci el konut satışları yüzde 0.4 gerilemeyle yıllık 4.6 milyona düştü. Bu veriler Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentileriyle aynı gerçekleşti. 2. el konut fiyatlarının geçen seneye göre yüzde 9.1 arttığı açıklandı.

-ABD'de öncü göstergeler iyimserliğe işaret ediyor

ABD'de öncü göstergeler, Şubat ayında yüzde 0.5 yükselerek, dünyanın en büyük ekonomisinin ilk çeyrekteki hava şartları kaynaklı yavaşlamasını toparlayacağına işaret etti.

Conferecence Board'un gelecek 3 ila 6 aylık döneme yönelik görünüm endeksi, bir önceki ayda yüzde 0.1 yükselmesinin ardından Şubat ayında yüzde 0.5 artış gösterdi. Bloomberg anketine katılan 49 ekonomistin tahmin medyanı endeksin yüzde 0.2 artacağı yönündeydi.

-S&P Rusya'nın not görünümünü düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Ukrayna'nın Kırım bölgesini ihlak etmesi sonrasında Batı tarafından uygulanan yaptırımların ülkedeki ekonomiyi tehdit etmesi gerekçesiyle, Rusya'nın not görünümünü negatife düşürdü.

S&P Rusya'nın kredi notunu ise ikinci en düşük yatırım yapılabilir seviye olan BBB olarak korudu.

-ABD hisseleri "veriler" ile yükseliyor

ABD hisseleri, beklentinin üzerinde gelen öncü göstergeler ve Philadelphia Fed endeksi verilerinin ekonomik iyimserliği artırmasının, faiz oranlarının gelecek yıl ortalarında artırılabileceği yorumlarını bastırması ile bu hafta ilk defa yükseliyor.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.5 yükselerek New York saati ile 15:09'da 1,869.76 puan oldu. Dow Jones endeksi ise 87.54 puan, yani yüzde 0.5 yükselişle 16,309.71 puanda. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 4.2 üzerinde seyretti.

-Avrupa hisselerinin çoğu "Yellen" ile geriledi

Avrupa hisselerinin çoğu, yatırımcıların Fed Başkanı Janet Yellen'ın tahvil alım programı sona erdikten altı ay sonra faiz artırımına gidilebileceğini söylemesine ağırlık vermesiyle geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1'in altında bir artışla günü 327.67 puandan kapatırken, yükselen her hisseye karşılık iki hisse geriledi. Gösterge endeks, Fed'in aylık tahvil alımını 10'ar milyar dolar azaltmaya başlamasının ve Ukrayna'daki sorunların Rusya ve ABD arasındaki tansiyonu arttırmasıyla, 2 yıllık artıştan sonra 2014'te yüzde 0.2 geriledi.

-Altın "Fed" sonrası düşüşün 4. gününde

Altın, Fed'in faiz artırımı görünümünü yükseltmesi ve Goldman Sachs Group Inc.'nin 2014 yılındaki rallinin tersine dönebileceğinin altını çizmesi ile, Ekim ayından bu yana en büyük 4 günlük düşüşe ilerliyor.

Nisan vadeli altın kontratları Comex'te yüzde 1 gerileyerek New York saati ile 10:59'da ons başına 1,328 dolar oldu. bu seviyeden bir kapanış olması durumunda altın fiyatları son dört gündeki kaybını yüzde 3.7'ye çıkaracak ve Kasım ayından bu yana en uzun kayıp süreci gerçekleşecek. Altın bugün 1,320.80 dolar ile 28 Şubat'tan bu yana en düşüğe dokundu.

-Dolar "veriler" ile kazançları genişletti

Dolar, Fed politika yapıcılarının faiz oranlarını muhtemelen gelecek yılın ortasında artıracaklarını söylemesinin ardından, euro karşısında son iki haftanın en yükseğine tırmandı.

Dolar euro karşısında yüzde 0.5 güçlenerek yükselişin ikinci gününe girerek New York saati ile 11:17'de 1.3767 dolar olurken, erken saatlerde 1.3749 ile 6 Mart'tan bu yana en güçlü seviyeyi gördü. Dolar yen karşısında ise büyük bir değişiklik yaşamayarak 102.34 yen olurken, dün yüzde 0.9 sıçramıştı. Yen euro karşısında yüzde 0.5 prim ile 140.91 seviyesinde.

-WTI petrol kayıplarını sildi

Bugün vadesi dolacak olan Nisan vadeli WTI kontratı 12 sent kadar tırmanarak Nymex'te 10:17 itibariyle varil başına 100.49 dolardan işlem gördü. Daha aktif Mayıs kontratı 22 sent artışla 99.39 dolara çıktı. Tüm vadelilerin işlem hacmi günün bu saatinde son 100 gün ortalamasının yüzde 18 altında seyrediyor.

Mayıs vadeli Brent kontrat 28 sent kadar yükselerek Londra merkezli ICE Futures Europe'da varil başına 106.13 dolardan işlem gördü. Dün 6.68 dolardan kapanan Brent ile WTI arasındaki fark 6.74 dolara çıktı.