Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Michael Lewis'in yazdığı kitaptaki suçlamalarla birlikte "hızlı traderların" ABD hisse piyasasında hile yaptığı iddiaları geçen hafta gündeme düştü. Ancak yatırımcılara daha ciddi bir tehdit, Borsaların dışında yapılan işlemler olarak görülüyor.

Reuters'ın haberine göre, bazı eski regülatörler ve akademisyenler işlemlerin birçoğunun borsaların dışında yapıldığını ve bu yüzden halka duyurulan hisse fiyatlarının piyasanın nerede olduğunu yansıtmadığını belirtiyorlar. Bu problemin yatırımcılara "hızlı işlemlerden" çok daha fazla para kaybettirebileceği aktarıldı.

Aracının işlem ücreti ödememesinden dolayı, borsaya hiç gitmemek masrafları azaltıyor. Bu durum diğer traderların ne yapıldığını duymasını engellediğinden, çok fazla işlem yapmak isteyen traderların da işine geliyor.

Şu anda ABD'de hisse işlemlerinin yüzde 40'ını bu tip işlemler oluştururken, bu oran altı sene önce yüzde 16 seviyesindeydi.

Bu trend "endişe verici," diyen ABD Hisseler ve Borsa Komisyonu (SEC) Trading ve Piyasalar bölümünün eski başkanı John Ramsay, "Bu tip bazı hisseler için yapılan 'kara işlemlerin' gerçekten piyasa kalitesini düşürebildiğine dair elimizde akademik veriler var," şeklinde görüş bildirdi.