Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama ülkesinin, Rusya'nın Kırım'ı ilhakına ve Ukrayna'daki gerginliğin körüklenmesine yanıt olarak, 1 milyar dolarlık bir girişimle Avrupa'daki askeri varlığı destekleyeceğini açıkladı.

Obama destek kararını NATO üyesi Polonya'da, askeri ortaklıkları tazelemek ve Rusya'ya Ukrayna konusunda birleşmiş bir cephe görününü sunmayı amaçlayan dört günlük ziyaretinin başlangıcında açıkladı. Obama'nın Polonya, Belçika ve Fransa'da gerçekleştireceği toplantılar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e provakasyonlarına devam etmesi halinde olabilecekleri ve Ukrayna'ya verilen desteği gösteren bir uyarı niteliği taşıyor.

Obama Varşova'da Polonya Devlet Başkanı Bronislaw Komorowski ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, "Toprak bütünlüğü, bağımsızlık ve özgürlük, insanların kendi ülkelerinin geleceği hakkında karar verebiliyor halde olması, birkaç on yıldır gördüğümüz barış ve güven ortamının temel taşlarını oluşturuyor. Tüm bunlar Rusya'nın önce Kırım'da şimdi de doğu Ukrayna'daki faaliyetleriyle tehdit ediliyor" şeklinde konuştu.