Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bloomberg'de günün grafiği Çin'in toplam rezervlerini, Hazine varlıklarını, küresel döviz kurlarındaki payını ve yuanla euronun 2013 başından bu yana performanslarını içeriyor. Çin Merkez Bankası yuanı güçlenmesini durdurmak için dolar alıyor. Bu alımlar da dolar rezervlerini 126 milyar dolar artırarak ilk çeyrekte rekor olan 3.948 trilyon dolara çıkardı. Çin, altın hariç uluslararası rezerv varlıklarının üçte birine sahip bulunuyor.

New York'taki Citigroup Inc.'nin yöneticisi Steven Englander konuya ilişkin “Euronun dayanıklılığı 2014'ün büyük bir bölümünde şaşkınlığa yol açtı. Olası sebeplerden biri Çinli yetkililerin müdaheleyle yuanı zayıflatması olarak gösterilebilir. Bu gerçekleştiğinde Çinlilerin dolar varlıklarında artış oluyor. Yetkililer, doların rezervlerdeki payının artmasının önüne geçmek için öncelikle euro olmak üzere diğer para birimlerine karşılık dolar satmalı.

Çin Merkez Bankası'nın satışa gitmesi ile para birimi yuan dolar karşısında yüzde 1.4 değer kaybederek, yabancı varlıklarda 47.1 milyar dolarlık bir artışa neden oldu. Euro da aynı ay içerisinde yüzde 2.3 değer kazandı. Çin'in para birimi 30 Nisan'da son 18 ayın en düşüğü 6.2676'ya gerilerken, euro yüzde 0.4 değer kazandı. Yuan, dün Şangay'da dolar karşısında 6.2404'ten kapanış yaptı. Dolar ise 1.3641'den işlem gördü.

Draghi, bölge ekonomisini canlandırmak ve deflasyonla mücadele için daha zayıf bir euroya bel bağlıyor. 8 Mayıs'ta euro son iki buçuk yılın en yüksek değerlerini görünce AMB Başkanı, bu rakamlarla ilgili endişelerini dile getirip yetkililerin para politikasını gevşetmeye hazır olduğunu dile getirmişti.