Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün gerçekleştireceği ve 14:00'te faiz kararını açıklayacağı Haziran ayı Para Politikası Komitesi (PPK) toplantısı öncesinde, önde gelen yabancı kurumlardan Credit Suisse, Goldman Sachs, Morgan Stanley ve UBS beklentilerini açıkladı.

-Credit Suisse:

Bankanın konuyu inceleyen ekonomistlerinin "haftalık repo oranlarının 50 baz puan düşürülerek yüzde 9'u bulacağı ve faiz koridorunun alt ve üst bantlarının değişmeyeceğini öngördüğü raporda "Her ne kadar birkaç ekonomist daha büyük düşüş beklese de genel görüş 50 baz puanlık düşüş doğrultusunda." ifadesi yer aldı.

Raporda "Merkez Bankası'nın bu bant aralığı dahilinde bir sıkılaştırmaya gideceği ihtimalini göz önünde bulundurursak, bu 50 baz puanlık düşüşün Türk Lirasına pek de zarar vereceğini söyleyemeyiz" bilgisi paylaşıldı.

-Goldman Sachs:

TCMB bugün toplanacağı hatırlatılan raporda "Faiz kararı Türkiye saati ile 14:00'te açıklanacak. Merkez Bankası'nın haftalık repo oranlarını 50 baz puan daha düşürürken, gecelik borçlanma faizlerinde değişime gitmemesini bekliyoruz. Bu beklentimiz genel görüş ve piyasa fiyatlandırmasıyla paralel. " denildi.

"Türkiye'nin komşu ülkelerinin güç dengelerindeki değişim ve çalkantılı enflasyon beklentileri, parasal genişlemeye izin vermeyecek gibi görünüyor." ifadesi yer alan raporda "Yine de Merkez Bankası kontrollü parasal genişleme taraftarı. Merkez Bankası politikasını değerlendirmek için tasarlanmış Taylor Rule modelimize göre, Merkez Bankası 100 baz puana kadar düşüşe gidebilir ve bu durumda 50 baz puanlık düşüş kesin görünüyor. Faiz koridorunun üst bandında ise bir değişiklik beklenmiyor. " yorumuna yer verildi.

-Morgan Stanley:

Morgan Stanley'nin raporunda ise "Merkez Bankası Mayıs ayındaki son toplantısında 50 baz puanlık düşüş kararıyla politika faizini yüzde 9.5'e indirerek herkesi şaşırtmıştı. Bunun üerine faizlerin er ya da geç biraz daha düşürüleceği hissiyatı oluştu. Biz Merkez Bankası'nın en azından birkaç ay daha bekleyeceğini umarken, Merkez Bankası indirime gitti ve bu indirimi enflasyon dinamiklerine cevap olarak değil de risk primlerini düşürmek için yaptığını açıkladı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyon verileri el verdikçe takip eden düşüşlerin 25, 50 ya da 75 baz puan sırasıyla yapılacağını açıkça belirtti." vurgusunda bulunuldu.

Raporda, Merkez Bankası'nın daha fazla indirime gidip gitmeyeceğinin merak konusu olduğu belirtilirken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konu ile ilgili eleştirisi hatırlatıldı.

Toplantı yaklaşırken, beklentilerin biraz çift yönlü olacağı düşüncesinde olduklarını belirten Morgan Stanley analistleri "Düşüş bekleyenler de beklemeyenler de olacaktır ama biz faiz oranlarının 50 baz puan düşerek yüzde 9'a ineceği görüşündeyiz." vurgusunda bulundular.

"Kur durağanlığı, düşük faiz oranları gibi değişkenleri göz önünde bulundurarak Merkez Bankası'nın bu defa daha az baskı altında olacağını, indirim kararını vermekte daha serbest olacağını düşünüyoruz. " denilen raporda "50 baz puanlık düşüş bekliyoruz ama bu düşüş tabi gelen enflasyon verilerine göre değişiklik gösterebilir." ifadesi yer aldı.

-UBS:

UBS'e göre TCMB'nin Haziran ayı toplantısında faiz oranında değişiklik yapması beklenmiyor. Faizin yüzde 9.5 olarak korunacağı tahmin ediliyor.