Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisseleri, ABD Hazine tahvillerinin yükselmesiyle ve yeni konut satışlarının 22 yıl içindeki en büyük artışı göstermesiyle değer kazandı. Avrupa hisseleri kayıplarını azaltırken, gelişen piyasa hisseleri, Ukrayna’da gerilimin hafiflemesiyle, kayıplarını azalttı.

Standard & Poor's 500 Endeksi, New York saati ile 11:03'te yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek erken saatlerdeki yüzde 0.4 oranındaki kaybı düşürdü.10 yıl vadeli Hazine tahvili faizleri iki baz puan düşüşle yüzde 2.61'a geriledi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.7 yükseliş gösterdi. Dubai'de gösterge endeks dün "ayı piyasası"na girmesinin ardından, bugün yüzde 6.7 düşüş yaşadı. Sterlin 16 önemli para biriminin 14'ü karşısında, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney’in gelir verisinin beklenenden daha hafif olduğunu açıklaması ile değer kaybetti.

ABD birinci el konut satışları verileri Mayıs ayında beklentilerden daha fazla artış gösterirken, Tüketici Güveni yükseldi. Filedelfiya Fed Başkanı Charles Plosser yaptığı açıklamada, yılın geri kalan kısmı ve gelecek yılda ekonomik büyüme ile ilgili oldukça iyimser olduğunu söyleyerek, büyümenin yüzde 2.4’e ulaşacağı tahmininde bulundu. Almanya'da IFO enstitüsünün açıkladığı iş dünyası güveni endeksi, Haziran'da beklentinin üzerinde bir düşüş yaşayarak, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde büyümenin yavaşlayabileceği sinyalini verdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kanun yapıcılardan Ukrayna'da güç kullanma yetkisini iptal etmelerini istedi.

Stifel Nicolaus & Co. portfolyo müdürü Kevin Caron konu ile ilgili, “Eğilimin değişmesinin ana nedeni konut verisinde yukarı yönlü sürpriz. Görece olarak hafif bir hacim, düşük volatilite ve piyasanın riskle bağı artıkça rahatladığını görüyorsunuz. Merkez bankaları gerektiğinde dengeleme sağlıyor” yorumunda bulundu.