Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun yardımcılarından birinin yaptığı açıklamaya göre, İsrail yetkilileri ABD’li mevkidaşları ile IŞİD terör örgütünün Irak’ta ilerleme kaydetmesinden İran’ın faydalanmasının engellenmesi için uyarıda bulunmak üzere görüşmeler yapıyor.

Hükümet yetkilisi, isminin gizli kalması koşuluyla dün yaptığı telefon görüşmesinde detaylar hakkında açıklamada bulunmadı.

Irak’taki gelişmeler hakkında yaptığı ilk halka açık açıklamasında Netanyahu, İsrail’in, ABD’nin İran nükleer programı ile ilgili duruşunu, Irak’taki IŞİD terör örgütü karşısında Şii İran’ın işbirliğini kazanmak amacıyla yumuşatabileceği hakkındaki endişelerinin altını çizdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu 22 Haziran’da yaptığı konuşmada, “Düşmanlarınız birbirleriyle savaşırken ikisinden birini güçlendirmeyin. İkisini de zayıflatın. Bence, bu durumdan açık farkla çıkabilecek en kötü sonuç Iran’ın nükleer silah gücü ki bu trajik bir hata olur” dedi.

İsrail, ABD ve müttefiklerini, tüm nükleer ilerlemesini durdurmayı kabul eden kadar İran’ı yaptırımlarla baskılamaya devam etmeye teşvik ediyor. İran ve dünya güçleri, 20 Temmuz’a kadar bir nükleer anlaşmaya varmaya çalışıyorlar ve gelecek hafta Viyana’da tekrar toplanacaklar. İran hükümeti, ise atomik silahlar üretme arayışında olduğu iddialarını reddediyor.