Ukrayna gerilimi gelişen ülke paralarına yaradı
Gelişen ülke para birimleri, yatırımcıların Rusya'dan fon çıkışı yapması ve diğer yüksek getirili piyasalara yönelmesi ile, Ukrayna'daki krizden fayda sağlıyor
Güney Afrika randından Türk lirasına kadar birçok gelişen ülke para birimi, yatırımcıların Rusya'dan fon çıkışı yapması ve diğer yüksek getirili piyasalara yönelmesi ile, Ukrayna'daki krizden fayda sağlıyor.
Rand son beş günde 24 gelişen ülke para birimi arasında en büyük yükselişi gösterirken, yüzde 1.3 güçlendi. Rusya rublesi ve Doğu Avrupa para birimleri ise en büyük kayıpları yaşayanlar arasında. 17 Temmuz'da Malezya Havayolları'na ait MH17 uçuş numaralı uçağın ABD'nin iddialarına göre Rusya ordusu tarafından sağlanan bir füze ile düşürülmesinden bu yana, 20 gelişen ülke para birimini içeren endeks bir ayın en düşük seviyelerinden yüzde 0.6 tırmandı.
EPFR Global verilerine göre, yatırımcılar bu ay Rusya'dan 199 milyon dolarlık tahvil ve hisse fonu çıkışı yaparken, Mart'tan bu yana en fazla Endonezya hisseleri ve Güney Afrika tahvilleri alıcı buldu. Türkiye ve Güney Afrika gibi ülkelerde gösterge faizler ABD'den en az yüzde 6 yukarıda ve gelişen ülkeler arasında Rusya ile birlikte en yüksek seviyelerde.
Londra'da bulunan Commerzbank AG gelişen ülkeler araştırma şefi Simon Quijano-Evans, "Gelişen piyasa fonlarına akış devam ediyor gibi görünüyor, bir yere yatırım yapmak zorundalar. Rusya baskı altına girdi, rand ve lira bu sermaye çıkışından fayda sağladılar" ifadelerini kullandı.