Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

WTI petrol,  ABD hükümeti tarafından açıklanacak ve dünyanın en büyük petrol kullanıcısında yakıt tüketiminin durumunu gösterecek stok verisi öncesinde 2 haftanın en düşüğüne yakın seviyeden işlem görüyor. Brent petrolü ise Londra’da geriledi.

Petrol vadelileri,  Kansas’ta bulunan rafinerinin kapatılmasının petrol talebini düşüreceği söylentileri ile dün yüzde 0.7 değer kaybetmesinin ardından, bugün New York’ta yatay bir seyi izliyor. EIA verisi öncesinde, Bloomberg tarafından gerçekleştirilen anket sonuçları, yakıt stoklarının büyük olasılıkla Mart ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkacağına işaret ediyor. Arvupa Birliği ve ABD, dünyanın en büyük enerji ithalatçısı Rusya’ya uygulanan yaptırımları Rusya Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yla ilgili politikasını değiştirmesini sağlamak amacıyla genişletti.

Sidney’de bulunan Fat Prophets kaynak analistlerinden David Lennox, “EIA rakamları yakından izlenecek. Ayrıca yatırımcılar, Rusya’ya uygulanan yaptırımları petrol piyasasındaki fiziksel lojistik üzerindeki etkilerini değerlendirmek üzere takip ediyor olacak. Ancak bu etkiler gelecekte yaptırımlar yoğunlaşırsa hissedilir” yorumunda bulundu.

Eylül vadeli WTI petrolün varil başına fiyatı, Nymex elektronik işlemlerde, 12 sent artarak Sidney saati ile 17:00’de 101.09 dolar oldu. Kontrat, dün 70 sent değer kaybı ile 100.97 dolar seviyesine gerileyerek 15 Temmuz’dan bu yana en düşük kapanışı yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yüzde 7 aşağısında seyrediyordu. Fiyatlar Temmuz ayında yüzde 4.1 gerileyerek 9 ayın en büyük düşüşünü gösterdi.

Eylül vadeli Brent petrolü varil başına fiyatı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 37 sent kadar veya yüzde 0.3 düşerek 107.35 dolar seviyesine geriledi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 6.40 dolar olurken, dün 6.75 dolar ile 4 Temmuz’dan bu yana en büyük farka ulaştı.