Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

- Piyasalarda 'Ukrayna kabusu

Rusya'nın Ukrayna sınırları içerisinde isyancılara askeri operasyon konusunda yardım için bini aşkın asker yolladığına dair delillerin ortaya çıkmasının ardından, Ruble değer kaybederken, Micex Endeksi'nden gerileme yaşandı. Rusya'da Micex Endeksi yüzde 1.7 kayıp yaşarken ruble bütün para birimleri karşısında zayıfladı ve Mart'ta Kırım krizinin başladığı zamanlardaki en düşük seviyelere indi. Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek New York saati ile 12:53'te 1,998.22 puan oldu. Stoxx Europe 600 Endeksi günü yüzde 0.7 düşüşle kapatırken, altın yüzde 0.6 değer kazandı. 30 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi 15 ayın düşüğüne geriledi.

- Avrupa'dan Rusya'ya yeni yaptırım tehdidi

Ukrayna-Rusya krizinde yaşanan gelişmeler, Rusya para birimini ve Micex Endeksi'ni olumsuz etkiliyor. Rusya yanlısı isyancıların Ukrayna'da yeni kazanımlar elde etmesi ve NATO'nun saldırılarda Rusya parmağı olduğuna dair delillere ulaşmasının ardından, ruble dolar karşısında yüzde 1.5 gerileyerek New York saati ile 13:55'te 36.7247 oldu. Ruble bu gerilemeyle tüm zamanların en düşük seviyesine yüzde 0.5 kadar yakınlaştı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko'nın Rus istilası olarak nitelediği gelişmelerin ardından Avrupa'dan da tepkiler geldi. Almanya Başbakanı yeni yaptırım sinyali verirken, Fransa Devlet Başkanı Rusya'nın bu şekilde 21. yüzyılda kabul göremeyeceğini belirtti. Gelişmelerin ardından Micex Endeksi, yüzde 1,7 düşüşle 1,423.78 puan oldu. NATO, Rus askerlerinin isyancıları Ukrayna sınırları içerisinde idare ettiğine ve mühimmat yardımı yapıldığına dair uydu görüntülerinin ellerinde olduğunu belirtti. Rusya gösterge tahvil faizleri Mart ayından bu yana en sert düşüşü gerçekleştirdi.

 - Avrupa hisseleri ayın en yükseğinden geriledi

Avrupa hisseleri, yatırımcıların değerlemelere ağırlık vermeleri ve Rusya yanlısı isyancıların Ukrayna ordusuna saldırılarını artırmalarının ardından, 1 ayın yükseğinden geriledi. Ocado Group Plc, Redburn Ltd.'nin hisselerin satışını tavsiye etmesinin ardından,2 yılın en sert düşüşünü kaydetti. Telecom Italia SpA Vivendi SA'nın Telefonica SA ile GVT biriminin satışı için görüşmesi ile, yüzde 1.3 yükseldi. Essilor International SA, ilk yarıda karının yükselmesi ile yüzde 4.3 prim yaptı. Eiffage SA, Kepler Chevreux'nün hisse notunu artırması üzerine, yüzde 3.5 değer kazandı. Stoxx Europe 600 Endeksi, Almanya'da işsizliğin beklenmedik biçimde artmasının ardından, yüzde 0.7 gerileyerek günü 341.05 puandan kapattı. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin, politika yapıcıların teşvikleri genişletmeye hazır oldukları sinyalini vermesinin ardından, endeks düne kadar yüzde 2 yükselmişti.

- Yen 'jeopolitik gerilim' ile yükseliyor

Yen, Rusya ile Ukrayna gerginliğinin tırmanmasının güvenli liman talebini artırması ile, önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kazanıyor. Japon yeni, ABD ekonomisinin 2. çeyrekte beklentinin üstünde arttığını gösteren bir rapor ile, dolar karşısında kazancını azalttı. Yen Ukrayna Devlet Başkanı'nın güvenlik kurulunu toplamasının ardından, dolar karşısında değer kazanırken, Rus rublesi geriledi. Euro, Almanya'da enflasyonun yavaşlamasının sonrasında dolar karşısında 11 ayın en düşüğüne yaklaşırken, İsveç kronası perakende satışların gerilemesinin ardından euro karşısında 8 ayın en sert düşüşünü kaydetti. Yen dolar karşısında yüzde 0.1'lik yükselişle New York saati ile 11:08'de 103.76 oldu. Yen euro karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 136.69 oldu. Euro dolar karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek, 1.3173'ü gördü.

- ABD hisseleri 'Ukrayna' ile geriliyor

ABD hisseleri, Ukrayna'da çatışmaların yeniden şiddetlenmesi ile düşük gelen perakende satış rakamlarının tahminlerin üstündeki büyüme rakamlarını gölgelemesinin ardından, geriliyor. Signet Jewelers Ltd., tahminlerin üstündeki kar rakamı ile yüzde 6.7 yükseldi. Williams-Sonoma Inc. beklentilerin altındaki 3. çeyrek kar tahmininin ardından yüzde 11 değer kaybetti. Abercrombie & Fitch Co. satış rakamlarının tahminlerden fazla düşüş yaşaması sonrasında, yüzde 6 değer kaybetti. Guess? Inc. yıllık kar tahminin azalatması ile yüzde 8.9 düştü. S&P 500 yüzde 0.1 gerileyerek New York saati ile 13:58'de 1,998.31 puan oldu. Dow Jones endeksi 29.6 gerileyerek 17,092.41 puan olurken, Nasdaq Bileşik Endeksi, yüzde 0.2 geriledi.

- Altın yükselişini 3. güne taşıdı

Altın Londra'da, Ukrayna'da artan tansiyonun güvenli liman alımlarını getirmesi ve dolardaki zayıflamanın etkisiyle yükselişini üçüncü güne taşıdı ve bir haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Gümüş değer kazandı. Spot altın yüzde 0.5 yükselerek, Londra saatiile 09:52'de, ons başına 1,289.57 dolara çıktı. Metal 1,293.50 dolar ile 20 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 yükselişle ons başına 1,290.20 dolara ulaştı.