Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya’da Topix endeksi, Fed’in faiz oranları tahmini artırmasının ardından yenin zayıflaması ile 6 yılın en yüksek seviyesine yöneldi. Sony Corp. Kayılarını genişleyeceğini ön görmesinin ardından değer kaybetti.

Satışlarının dörtte üçünü yurtdışından elde eden otomobil üreticisi Totota Motor Corp., yüzde 1.9 prim yaptı. Traktör üreticisi Kubota Corp., yatırım oranının Credit Suisse Group AG tarafından yükseltilmesinin ardından yüzde değer kazandı. Sony, kayıp beklentisini genişletmesi ve  1958’den bu yana ilk kez yıllık temettü ödemeyeceği açıklamasının ardından yüzde 9.1 geriledi.

Topix yüzde 0.1 yükselerek Tokyo saati ile 12:39’da 1,318.34 puana geldi. Endeksteki 33 sanayi grubundan biri hariç tümü yükseliş kaydediyor ve endeks Temmuz 2013’ten bu yana en yüksek kapanışı kaydetmeye hazırlanıyor. Nikkei 225 Stock Average yüzde 1.1 artış ile Ocak’tan bu yana ilk kez 16,000 puanı aşarak 16,059.16 puan oldu. Yen dolar karşısında, dün yüzde 1.1 değer kaybetmesinin ardından 108.68’e kadar gerileyerek Eylül 2008’den bu yana en zayıf seviyeye indi.

Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd. piyasa stratejistlerinden Ayako Sera, “Hisse senedi piyasası Fed’in şahin tutum aldığını düşünmezken, para birimi piyasasının faiz oranları yükseliş hızını artacağını düşünmesi ile doların güçlenmesini sağlayacak. Piyasalar arasındaki görüş farkı oldukça büyük. Japonya için piyasa zayıflayan yen ile olumlu etki görüyor” dedi.