Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in yüzde 7.5'lik gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyümesi hedefini yakalaması ile ilgili tartışmalar sürüyor. Büyüme hedefinin düşürülmesinin daha iyi bir fikir olup olmadığı ise belirsizliğini koruyor.

Standard & Poor's'un Singapur'da bulunan ekonomistleri Paul Gruenwald ve Vincent Conti'ye göre, Çin'in hedefleri mali istikrarı zedeliyor ve küçültülmeli.

Ekonomistler 15 Eylül'de yayımladıkları raporda, büyümeyi destekleyecek ihracat talebinin ve üretim artışının eksikliği durumunda büyüme hedeflerini aşmak isteyen yetkililerİN kredi sağlama yoluna başvurduğunu kaydediyor. S&P bu durumun banka kredilerinde artışa neden olarak büyümenin 2008'in sonundaki yüzde 96'dan 2013'ün sonunda GSYİH'nin yüzde 128'ine çıkmasına neden olduğunu belirtirken, 2013'ün sonundaki finans sektörünün toplam kredisinin GSYİH'nin yüzde 200'ü olduğu tahminini yaptı.

Ekonomistlerin raporunda " Artan borç Çin'i krizin öncesinde finans sektörünün sağlam olduğu bir durumdan, finans sektöründeki kırılganlığın Çin'e en büyük makro riski teşkil ettiği bir duruma taşıdı" denildi.