Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, merkez bankasının bilanço tablosunu 2 trilyon eurodan varlık bakımından 3 trilyon euroya kadar (3.83 trilyon dolar) yükselteceğine işaret ederek süreçte euro arzının genişletileceği sinyali verdi. Ancak merkez bankası ilk hedefli uzun vadeli refinansman operasyonu (TLTRO) altında bankalara uygun kredi sunduğunda, bankalar tahminlerin altında bir talep göstererek 82.6 milyar euro borç aldılar.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler bankaların aldığı kredi miktarının 100 ile 300 milyar euro arasında olacağı tahmininde bulunuyordu. Kredilerin beklentilerin altında kalmasına rağmen traderlar bugün euroyu 1.2767 dolar ile 14 ayın en düşük seviyesine ittiler.

UBS Wealth Management AG ve Morgan Stanley gibi şirketler cesaretlerinin kırılmadığını ve sirkülasyona daha fazla euronun girmesi ile para biriminin daha da düşüş göstereceğini ifade ettiler.

Döviz kuru araştırma müdürü Thomas Flury, “Draghi’nin ana mesajı oldukça net. AMB büyük bir bilanço tablosuna sahip olmak istiyor ve deflasyon beklentileri ile ilgili bir sorun var, bu yüzden daha ileri adımlar atacaklar.