Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) stres testinde en büyük sermaye açığını veren İtalya bankası Banca Monte dei Paschi di Siena SpA’nın açığı kapamaya yardımcı olması için bir satın alıcı bulmaya ihtiyacı olabilir. Monte Paschi’nin bu girişimi ülkenin bankacılık sektöründe de toparlanmanın ivme kazanmasına öncülük edebilir.

Dünyanın en eski bankası olan Monte Paschi geçtiğimiz beş yıl içinde iki kez kurtarıldı. Bankanın Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) sermaye yeterlilik kriterini karşılamak için dokuz ay içinde sermayesini 2.1 milyar euro (2.7 milyar dolar) yükseltmesi gerekiyor. İtalya merkezli banka AMB’nin testine hazırlanmak ve devlet yardımının bir kısmını geri ödemek için sermaye artırımına giderek hissedarlarından 5 milyar euro sağladı. AG ve Citigroup Inc.’la tüm  stratejik opsiyonların değerlendirilmesi için anlaşma sağladı.

Milano’da bulunan Bocconi Universitesi işletme stratejisi profesörü Carlo Alberto Carnevale Maffe, “Monte Paschi için en kolay opsiyon İtalya’da varlığını artırmak isteyen başka bir Avrupa bankası ile birleşmek olur. AMB Başkanı Mario Draghi de bankalar ve devletleri arasındaki bağın kopması arayışı içinde olduğu için bu durum Avrupa bankacılık konsolidasyonunun başlangıcı olabilir” dedi.