United Biscuits/Glenn: Türkiye ile dünyanın en büyüğü olmayı hedefliyoruz
United Biscuits Üst Yöneticisi Glenn, "Şu anda dünyanın üçüncü büyük bisküvi şirketi olduk. Neden dünyanın en büyük bisküvi şirketini yaratmayalım?" dedi
Yıldız Holding'in, dünyanın altıncı büyük bisküvi üreticisi United Biscuits'i (UB) satın almasının ardından, UB CEO'su Martin Glenn, "Şu anda dünyanın üçüncü büyük bisküvi şirketi olduk. Neden dünyanın en büyük bisküvi şirketini yaratmayalım?" dedi.
Glenn, büyük bir Türk şirketiyle satış konusunda anlaşmalarının memnuniyet verici olduğunu belirterek, dünyanın en büyük bisküvi şirketini yaratmayı hedeflediklerini anlattı.
Uzun zamandır dünyanın en büyük şirketleri ile satış görüşmeleri yaptıklarını buna karşın, Türkiye'den Yıldız Holding'le hafta başında nihai anlaşmaya vardıklarını anımsatan Glenn, satışa ilişkin ödemenin tamamının önümüzdeki hafta ortasında yapılmasıyla şirket devrinin tamamlanacağını kaydetti.
Satışın ve Yıldız Holding tarafından yapılacak ödemenin detaylarına ilişkin soruları yanıtlayan Martin Glenn, "Benim anlayışıma göre son derece doğal bir anlaşma oldu. Yıldız Holding'den gelen bir varlık var ve HSBC tarafından da üstlenilen bir ödeme olacak. Ödemenin tamamı tek seferde önümüzdeki hafta ortasında olacak. O gün de mülkiyet konusunu tamamlamış olacağız" dedi.
Toplamda 7'si İngiltere'de olmak üzere dünyanın farklı noktalarında 16 üretim tesislerinin olduğunu, değişim için yeni bir sahipliğin gerektiğini ve büyük amaçları olduğunu vurgulayan Glenn, şunları kaydetti:
"Dünyadaki bazı büyük endüstriyel şirketlere baktık. Çünkü UB gerçekten de bisküvi sektöründe cazip bir işletme. Dünyada bisküvi pazarı hızla büyüyor ve parçalı bir sektör yapısı var. Bu yüzden dünyanın büyük şirketlerinin dikkatlerini çekti. Yıldız Holding gerçekten büyük bir şirket. Bizim için mükemmel bir ortak olacaklarını biliyorduk. Toplam satışımızın yüzde 65'ini İngiltere pazarında yapıyoruz. İngiltere'de pazar hızla büyüyor. Fransa, Belçika ve Hollanda'da artan oranlarda varlığımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Yakın zamanda Hindistan'da bir üretim tesisi kurduk ve Çin'de de önümüzdeki dönemde üretime başlamayı hedefliyoruz. Son birkaç yıldır Çin'deyiz. Vizyonumuz orada üretime geçmek yönünde..."
"Murat Ülker tüm fabrikalarımıza gitti"
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker'in süreci yakından izlediğini belirten Glenn, "Murat Ülker yiyecek sektörünü gerçekten çok seviyor. İlk konuştuğu şey bu... Üretimin nasıl yapıldığını bilmek istiyor ve detaylarla gerçekten ilgileniyor. Eğer bir gıda şirketiniz varsa zaten işe bununla başlamalısınız. Bu şirketinizin bilançosu ile filan ilgili değil, ürettiğiniz ürünle ilgili. Gerçekten işi anlıyor. Nasıl üretim yapıldığını görmek için bütün fabrikalarımıza gitti. Kimse daha önce bu kadar detaya inmemişti" ifadelerini kullandı.
UB'nin küresel hedeflerinin olduğunu, bu çerçevede Ülker'in kendileri için mükemmel bir partner olacağını dile getiren Glenn, "Özellikle Afrika'da son derece güçlüyüz. Çin'de yeni bir işletmemiz var. Ülker'in hedeflerinin olduğu alanda bizim de hedeflerimiz var. Birlikte ortak fırsatları kullanarak pazarda gelişebiliriz. İlişkimizi uygulamada sert bir entegrasyon süreci olarak değil ortaklık uygulaması olarak görüyoruz" dedi.
UB'nin 7 bin kişiye istihdam sağladığını belirten Martin Glenn, sözlerini şöyle tamamladı:
"ABD'de de oldukça düzgün bir işimiz var. İhracat modelimizle yaklaşık 30 milyon sterlin değerinde ürün satıyoruz. Örneğin Godiva'yla bunu daha ileriye taşıyabiliriz. Ülker'in ürünlerini çok seviyoruz. Ülker'in Avrupa pazarında yatırımını yapabileceğimiz bir dizi ürün ve teknolojisi var. Yıldız Holding ve UB satış sonrasında özellikle Afrika ve Asya bölgelerinde büyümesini sürdürebilecek. Küresel ölçekte bisküvi pazarı yıllık yüzde 4-5 büyüme kaydediyor. Henüz ABD merkezli çok uluslu şirketlerin olmadığı pazarlarda büyüyebileceğiz. Nijerya'da son derece iyi bir temelimiz var. Orayı geliştirebiliriz. En büyük fırsatlarımız Afrika ve Asya'da bulunuyor.
Hafta başında Yıldız Holding tarafından UB'nin satın alınmasında nihai kararın verildiğinin açıklanmasının ardından İngiliz ve Türk basınında satış bedelinin yaklaşık 3,2 milyar dolar olduğu öne sürülmüştü.
Murat Ülker, basın toplantısında satın alma maliyeti üzerine, "Gazetelerde yazılanlar üç aşağı beş yukarı doğru. 10 günde parayı peşin ödeyeceğiz. Finansmanın yüzde 60'ını kendi cebimizden ödüyoruz, yüzde 40'ını borç alıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.