Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere’de perakende satışlar, mobilya gibi ev eşyası ve gıda harcamalarındaki satışların desteği ile Ekim ayında 6 ayın en hızlı yükselişini kaydetti.

İngiltere Ulusal İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre otomobil yakıtı dâhil olmak üzere satışların hacmi, Eylül ayında yüzde 0.4 düşüş göstermesinin ardından Ekim ayında yüzde 0.8 yükseldi. Bloomberg News anketine katılan 23 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 0.3 yükseliş görüleceği tahmininde bulunuyordu. Ayrıca akaryakıt hariç satışlar Ekim ayında yüzde 0.8 arttı.

Tüketiciler üzerindeki baskı reel ücretlerin altı yıl boyunca düşmesinin ardından perakendecilerin rekabet edebilmek için fiyatları indirmesi ile hafifliyor. Perakende satışlar deflatörü tarafından hesaplanan fiyatlar Ekim ayında yıllık bazda yüzde 1.5 gerileyerek 2002’den bu yana en büyük düşüşü gösterdi. Otomobil yakıtı fiyatları yüzde 4.3 gerileme ile 2010’dan bu yana en düşük seviyeye indi.

Euro Bölgesi’ndeki zayıflık dış talebi olumsuz etkilerken, tüketici harcamalarındaki yükseliş İngiltere’nin toparlanmasına destek sağlayabilir. İngiltere Başbakanı David Cameron bu hafta yaptığı bir açıklamada küresel ekonomide “kırmızı ikaz ışıkları” gördüğünü ve İngiltere’nin kendisini tamamıyla izole edemeyeceğini söyledi.