Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Almanya'dan, Rusya ile Ukrayna krizi nedeniyle uzun bir çatışmaya hazır olduğuna işaret eden mesajlar geliyor. Almanya Başbakanı Angle Merkel parlamentoda yaptığı konuşmada, Almanya'nın amacının Ukrayna'yı bağımsız ve bir bütün olarak tutmak olduğunu söyledi.

Rusya'nın eylemlerinin barışçıl uluslararası düzeni tehdit ettiğini ve uluslararası hukuku ihlal savunan Merkel, Avrupa Birliği'nin buna karşı durması için birlik olması gerektiğini belirtti. Konuşmasında, bugüne kadar Ukrayna krizi ile ilgili en sert çıkışını gerçekleştiren Merkel, diplomatik bir çözüm için hiçbir çabadan kaçınmadıklarını da ifade etti. Merkel bu ayki G20 zirvesinde rusya başkanı putin ile dört saat süren bir görüşme yapmıştı.

Ukrayna'nın eski başkanı Yanukoviç'in Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşmasından vazgeçmesi Ukrayna'daki iç çatışmayı tetiklemiş ve Rusya, Kırım'ı ilhak etmişti.

Merkel konuşmasında bu sorunların hiçbirinin Kırım'ın ilhakını, Donetsk ve Luhanks'taki çatışmalara doğrudan aya da dolaylı müdahaleyi meşrulaştırmadığını vurguladı. Merkel, "Rusya, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ihlal ediyor", dedi.

Merkel'in yanı sıra Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier da Rusya ile ilişkilerin kesinlikle yeniden düzenlenmesi gerektiğini açıkladı. Buna karşılık Putin, Soçi kentinde askeri komutanlara hitaben yaptığı konuşmada rusya'nın kimseye tehdit oluşturmadığını söyledi.

Rusya başkanı, jeopolitik oyunlar, entrikalar ve özellikle çatışmalardan kaçınma niyetinde olduklarını vurguladı. Almanya'nın Rusya'ya karşı duruşunu sertleştirmesine karşın Ukrayna'nın NATO'ya katılmasına sıcak bakmıyor. Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert NATO'nun Ukrayna'nın üyeliğini tartışmadığını açıklamıştı. Alman Dışişleri Sözcüsü Martin Schaefer da Ukrayna'nın ekonomik reformlara odaklanması gerektiğini belirtmişti.