Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, politika yapıcıların ilave teşviğe ihtiyaç duyulup duyulmadığını 2015 yılının başında değerlendireceğini söyledi ve enflasyon ve büyüme için tahminlerin "önemli ölçüde" düşürüldüğünü belirtti.

Draghi, bugün Frankfurt'ta düzenlediği basın toplantısında, Yönetim Konseyi'nin mevcut parasal teşviğin etkilerini "gelecek yılın başında" yeniden değerlendireceğini belirtti. Draghi, ayrıca, merkez bankasının 2016 yılı sonuna kadarki tüm gayrı safi yurtiçi hasıla ve fiyat artışları tahminlerinin düşürüldüğünü açıkladı.

Avrupa'nın merkez bankası, Haziran ayından bu yana, faizlerde iki kez indirime gitti, kredileri artırmak için bankalara ucuz fon sağladı ve teminatlı tahvil ve varlığa dayalı menkul kıymet alımlarını başlattı. Euro Bölgesi'nde enflasyonun AMB'nin hedef seviyesinin oldukça altında kalması ile birlikte, Draghi, düşen fiyatlardan kaynaklanacak deflasyon spirali ve hanhalkının harcamalarını erteleyebileceği uyarısında bulundu.

Draghi, mevcut tedbirlerin, 2012 yılının başındaki boyutlarına doğru hareket etmesi niyetlenen merkez bankası bilançosu üzerinde "kayda değer" bir etkisinin olacağını belirtti.

Bu yorum, AMB'nin bilançosunun büyüklüğü için AMB'nin isteklerine ilişkin söylemini değiştirdi. Banka daha önce, böyle bir artışın "niyet edildiğini" değil "beklendiğini" söylüyordu. Draghi, bu söylem değişikliği kararının görüş birliği ile alınmadığını söyledi ve daha sonra, politika yapıcıların daha geniş tabanlı varlık alımlarını başlatmaları için oybiliğine ihtiyaç duymadığını söyledi.

"Özellikle Temkinli"

Draghi, yetkililerin, son düşüşleri bugün açıklanan tahminlere yansımayan petrol fiyatlarının etkileri konusunda "özellikle temkinli" olacağını sözlerine ekledi.

AMB, 18 üyeli Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 0.8, 2015'te yüzde 1 ve 2016'da yüzde 1.5 büyümesini bekliyor. BAnka, ayrıca, tüketici fiyatlarının 2014'te yüzde 0.5, 2015'te yüzde 0.7 ve 2016'da yüzde 1.3 artış göstermesini öngördü.

Euro dolar karşısında, Draghi'nin konuşması ile birlikte, yüzde 0.3 yükselerek, frankfurt saati ile 14:19'da 1.2344 seviyesine geldi.

Avrupa Merkez Bankası'nın 24 üyeden oluşan Yönetim Konseyi, bugünkü toplantıda refinansman faizini değiştirmeyerek, rekor düşük seviye olan yüzde 0.05'te bıraktı. Mevduat faizi eksi yüzde 0.2'de ve marjinal borç verme faizi ise yüzde 0.3'te bırakıldı.

Draghi, "Çok uzun süren bir düşük enflasyon risklerine yönelik ilave çözüm gerekli hale gelirse, Yönetim Konseyi, yetkisi dahilinde ilave olağan dışı enstrumanları kullanmaya yönelik görüş birliğini sürdürmektedir" şeklinde konuştu.