Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

Altın fiyatları, ABD'de tarım dışı istihdamın geçen ay tahmin edilenden daha fazla artmasının ardından, Fed'in üzerindeki faizleri düşük tutma baskısının azalması sonucu, hızlı bir düşüş gösterdi.

ABD'de tarım dışı istihdah Kasım ayında 321,000 ile Ocak 2012'den bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi. İstihdamdaki bur artış, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinn en iyimser olanının bile üzerinde çıktı.

Altın geçen ay, metale yönelik değer koruma talebinin azalması ile birlikte dört yılın en düşük seviyesine indi. ABD ekonomisindeki iyileşmeler, Fed'in borçlanma maliyetlerini artırmaya yaklaştığı yolundaki endişeleri güçlendiriyor. Faizlerdeki artış, altının yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla kazanç sağlamasından dolayı metalin çekiciliğini azaltıyor.

St. Louis'te EverBank Wealth Management kıdemli piyasa stratejisti Chris Gaffney, "Bu gibi verilerin ardından altında satış dalgası gelmesi kaçınılmaz," dedi ve "Bu bize, ABD'de faizlerin daha sonra değil daha önce artırılacağını söylüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.1 düşerek, New York saati ile 08:32'de ons başına 1,194.30 dolara indi. Fiyatlar 7 Kasım'da 1,130.40 dolar ile 2010'dan bu yana en düşük seviyesini görmüştü.

Küresel altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları 2009'dan bu yana en düşük seviyesinde ve üst üste yedinci haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi. Altına yönelik yatırımcı talebi, hisse senetlerindeki ralli ve dolardaki yükselişle birlikte, enflasyonun düşük kaldığı bir ortamda, azaldı.

Altın fiyatları, Fed'in ekonomiyi desteklemek için tahvil alımı yapması ve borçlanma maliyetini sıfır seviyesi yakınında tutmasının etkisi ile, Aralık 2008 ile Haziran 2011 arasındaki dönemde yüzde 70 arttı. Metal 2013'te yüzde 28 düştü ve 12 yıl ard arda süren yükselişini sonlandırdı.

(16:00'da güncellendi)