Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:45'te güncellendi)

Batı Teksas türü (WTI) ve Brent petrolü, Suudi Arabistan’ın Asya’daki, müşterilere rekor seviyede indirim teklif etmesi ile 4 yılın en düşük seviyesinden gerileyerek 5 yılın en düşük kapanışlarına yaklaşıyor. Devletin işlettiği Saudi Arabian Oil Co. Asya’ya gelecek ay yapılacak Arab Light petrolü satışları için değer farkını bölgesel göstergenin varil başına 2 dolar altına düşürdü.   Söz konusu fiyat en az 14 yılın en düşüğü olarak kaydedildi.

Petrol, OPEC’in üretim hedefini sabit tutması ve düşük petrol fiyatlarının ABD petrol üretimini 30 yılın en hızlı üretim seviyesinden yavaşlamaya zorlamasına bırakması ile geçtiğimiz ay yüzde 18 geriledi. Konu ile ilgili bilgi sahibi bir kişinin açıklamalarına göre, Suudi Arabistan’ın bir fiyat hedefi bulunmuyor ve petrolün şu an için ne seviyeden işlem göreceğini piyasanın belirlemesine izin verecek.

Pulitzer Ödülü sahibi yazar ve enerji analisti Daniel Yergin, “Suudi Arabistan, İran, Irak ve Venezuela’ya mali destekte bulunmak istemiyor ve piyasanın fiyatlara karar vermesi arayışı içinde” dedi.

Ocak vadeli Brent petrolü kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 27 sent kadar gerileyerek New York saati ile 13:31’de varil başına 69.37 dolar oldu. Kontrat, dün 28 sent gerileyerek 69.64 dolar ile Mayıs 2010’dan bu yana en düşük kapanışı yaptı. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 3.25 dolar seviyesinde. 28 Kasım’da ise 4 dolar seviyesindeydi.

Ocak vadeli WTI petrol kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 69 sent kadar veya yüzde 1 düşerek varil başına 66.12 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 24 aşağısında seyrediyor.. Fiyatlar bu hafta fazla değişmezken, bu yıl yüzde 33 geriledi.

(21:45'te güncellendi)