Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:35'te güncellendi)

Avrupa hisseleri, Avrupa Merkez Bankası'nın Ocak görüşmesinde genişlemeyi görüşeceği beklentileri ve Almanya'da fabrika siparişlerinin Ekim'de beklentinin üzerinde arttığını gösteren veri sonrasında, 7 yılın en yüksek düzeyine çıktı.


Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.8 yükselerek günü 350.97 puandan tamamladı. Almanya'nın DAX Endeksi rekor seviyeye çıktı. Endeks dün Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin daha fazla teşvik tedbirini gelecek çeyrekte yeniden değerlendireceklerini söylemesi üzerine AMB'nin devlet tahvili almaya başlayacağı spekülasyonlarının azalması ile geriledi.

2 AMB yetkilisine göre İcra Kurulu, 22 Ocak'ta yapılacak bir sonraki para politikası toplantısında, ülke tahvillerini de içeren daha geniş tabanlı bir varlık alım programı için bir teklifi dikkate almayı bekliyor. 

Almanya'da mevsimsel dalgalanmalar ve enflasyona göre düzenlenmiş fabrika siparişleri Ekim ayında yüzde 2.5 artış gösterdi. Eylül ayı rakamları yüzde 1.1’lik artışa revize edildi. Bloomberg News anketine katılan 37 ekonomistin tahmin medyanı, siparişlerin yüzde 0.5 artış göstereceği yönündeydi. Siparişler bir yıl önceye göre yüzde 2.4 arttı.

(19:35'te güncellendi)