Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Yunanistan Başbakanının başkanlık adayının onaylanmasına ve uluslararası kurtarma paketini tehlikeye sokacak bir erken seçimden kaçınılmasına çabalaması ile iki yılın en düşük seviyesinin yüzde 0.2 uzağından işlem görüyor.

Yen, Tokyo’da bir kişinin Ebola virüsü için test edildiği haberlerinin ardından Japonya hisselerinin gerilemesi ile önceki kayıplarını telafi etti. Avustralya ve Yeni Zelanda doları, söz konusu ülkelerin en büyük ticaret ortağı Çin’in ekonomik büyümeyi desteklemek için önlem aldığına yönelik işaretler ile yükseliş kaydediyor. Euro dolar karşısında, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin bölgede enflasyonu canlandırmak için yapılacak ülke tahvili alımlarına ilişkin fikir birliğinin sağlanmasına çalışması ile birlikte altıncı aylık kaybı göstermeye hazırlanıyor.

Tokyo’dak IG Markets analistlerinden Junichi Ishikawa, “Yunanistan’daki oylamanın bir risk faktörü olarak izlenmesi gerekiyor. ABD’den gelen olumlu veriler ve AMB’nin parasal genişlemeye gideceği spekülasyonları küresel hisse senetlerini daha yukarı itebilir. Dolar yen karşısında 2014 son bulmadan önce bu yılın zirvesine yönelebilir” dedi.

Euro dolar karşısında, 23 Aralık’ta 1.2165 dolar ile Ağustos 2012’den bu yana en zayıf seviyeye gerilemesinin ardından Tokyo Londra saati ile 06:52’de 1.2188 dolar seviyesinde büyük bir değişiklik göstermedi. Yen dolar karşısında, yüzde 0.2 kadar düştü ve geçtiğimiz haftaki 120.31 yen seviyesinden 120.29 yene geldi. Yen 8 Aralık’ta 121.85 ile Temmuz 2007’den bu yana en düşük seviyeyi görmüştü. Yen euro karşısında 146.61 seviyesinde yatay seyrediyor.