Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:55'te güncellendi)

ABD hisseleri, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin 7. kez üst üste yaklaştığı Aralık ayındaki yükselişi azaltması ile rekor seviyelerden geriledi. ABD Hazine tahvilleri ve altın fiyatları yükseldi. Avrupa ve gelişen ülke hisseleri ise enerji şirketleri ile geriledi.

S&P 500 2014'te 53. kez rekor kapanış yapmasının ardından bugün New York saati ile 14:38'de yüzde 0.4 geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.9 düşüşle Aralık ayındaki kaybını artırdı. MSCI Gelişen Ülke Endeksi yüzde 0.4'lük gerileme ile yıllık kaybını yüzde 5'e yaklaştırdı. Altın yüzde 1.6 değer kazanarak 2014'teki kayıplarını sildi. Ruble dolar karşısında yüzde 6.9 değer kazanarak 1998'den bu yana yaşadığı en kötü kaybı azalttı. 10 yıllık ABD tahvil faizi 3 baz puan düşerek yüzde 2.18 oldu.

Petrol fiyatlarındaki düşüş ile birlikte dünya genelinde hisse piyasasından 1.3 triyon dolara yakın bir çıkış yaşandı. ABD'de petrol stokları 30 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyelerinde kaydediliyor. İspanya'da tüketici fiyatları bu ay 2009'dan bu yana en dik düşüşü yaşarken, merkez bankasının deflasyona karşı teşvik ihtimallerini artırdı. Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras 25 Ocak için seçim talebinde bulunacak. Anketlerde muhalefet partisi Syriza önde görünüyor. 

Londra'da bulunan Pictet Asset Management Ltd. şef stratejisti Luca Paolini, "Hisseler açısından harika bir yıl olduğu söylenemez, ve şu anda kar alabilen alıyor. Yunanistan ve Euro Bölgesi'ne yönelik endişeler, petrol fiyatları ve Fed'in faiz artırımı çok kritik değil, fakat etkili oluyor. Boğa piyasasının geride kaldığına yönelik bir hissiyat var. Gelecek yıl daha da zor geçecek" dedi. 

(21:55'te güncellendi)