Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisseleri yılın son işlem gününde yükselirken, gösterge endeks 2009’dan bu yana en büyük yıllık ralliyi kaydetmeye ilerliyor. Hisse senetlerindeki yükselişte, imalat PMI’ı verisindeki düşüşün ardından hükümetin ekonomiyi desteklemek için adım atacağı söylentileri etkili oldu.

Industrial & Commercial Bank of China Ltd. ve Citic Securities Co. değer kazanarak finans şirketlerindeki yükselişlere öncülük etti. China CNR Corp. ve CSR Corp., en büyük iki tren üreticisinin birleşme kararı almasının ardından yüzde 10 prim yaptı. Poly Real Estate Corp., gayrimenkul hisselerinin Şanghay’daki sanayi grupları arasında gösterdiği ralliyi genişletmesi ile yükseldi.

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 2 yükselerek yerel saat ile 14:30’da 3,228.23 puana ulaştı ve Ocak 2010’dan bu yana en yüksek seviyeye ilerliyor. Çin hisseleri, bu yıl yüzde 51 yükseliş göstererek dünya genelinde en iyi performansı sergiledi. Hisse senetlerindeki artış Çin hisse senedi piyasasının Japonya’nınkini geçmesini sağladı. Çin’in imalat PMI’ı Aralık ayında 7 ayın en düşük seviyesine geriledi. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics’in hazırladığı Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Kasım ayındaki 50 seviyesinden bu ay 49.6’ya geriledi.

Hong Kong’daki Asian Capital Holdings Ltd. baş Çin danışmanı Ronald Van, “Açıklanan veri iş dünyası güveninin zayıfladığını gösteriyor” dedi.