Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard Chartered Plc, kurumsal hisse senedi işletmesini kapatıyor ve şirket CEO’su Peter Sands’in İngiltere bankasının kar büyümesini onarmaya çalışması ile birlikte tüketici operasyonlarındaki yaklaşık 4,000 işi tasfiye etmeye hazırlanıyor.

Banka, Londra’dan yapılan açıklamaya göre geçtiğimiz üç ayda yaklaşık 2,000 tüketici bankacılığı işini tasfiye etmesinin ardından maliyetleri bu yıl en az 400 milyon dolar kadar düşürme yolunda ilerliyor ve 2015’te de daha pek kesinti yapmayı planlıyor. Bankanın açıklamasına göre kar getirmeyen spot hisse senedi işlemleri, hisse senedi sermaye piyasası ve hisse senedi araştırma operasyonlarına son vermesi yaklaşık 200 iş kaybı ile sonuçlanacak ve 2016’da yaklaşık 100 milyar dolar tasarruf yapılmasını sağlayacak.

Bugün 53 yaşına giren Sands, maliyetlerin düşürülmesi ve karların düşmesini engellemek ile ilgili baskı görüyordu. Karlardaki düşüş, geçtiğimiz yıl hisse senetlerinde 2008’deki küresel krizden bu yana en büyük gerilemelerin oluşmasını tetikledi. Öte yandan İngiltere’nin en büyük kamu iktisadi kuruluşu olan Royal Bank of Scotland Group Plc de, regülatörlerin bankalara riskler karşısında daha çok sermaye tutmaları baskısı yapmaları ile spot hisse senedi işlemleri ve hisse senedi sermaye piyasası operasyonlarına son verdi.

Hong Kong merkezli Mizuho Securities Asia Ltd. analistlerinden Jim Antos, “Hisse senetleri gelen haber ile bugün yukarıda ancak bu açıklama piyasayı bankanın toparlanma yolunda olduğuna dair ikna etmeye yeterli değil. İhtiyacımız ola şey yönetimden ileriye dönük yolla ilgili gelecek net bir açıklama” dedi.

Hisse senetleri yüzde 2.4 yükselerek Londra saati ile 09:17’de 984.80 peni seviyesine geldi. Hisse geçtiğimiz yıl Londra’da yüzde 24 gerileyerek İngiltere bankaları arasındaki en kötü performansı göstermişti.