Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) parasal genişleme stratejisi kapsamında ülke tahvili alımı programı yoluyla teşvikleri artıracağı spekülasyonları ile düşüş gösteriyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.1 düşerek Tokyo saati ile 09:05’te 134.06 puana geldi. İki Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilisinin açıklamalarına göre, AMB İcra Kurulu'nun Yönetim Konseyi'ne sunacağı önergede 2016 yılı sonuna kadar sürecek olan aylık 50 milyar euroluk bir parasal genişleme yer alıyor. Standard & Poor’s 500 Endeksi dün yüzde 0.5 yükseliş gösterdi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6 artış ile dün 7 yılın zirvesini genişletti.

Japonya hisseleri AMB kararı öncesinde geriliyor

Japonya hisseleri, AMB’nin parasal teşvik kararı öncesinde geriliyor.

Bridgestone Corp., lastik üreticilerinin Topix endeksindeki 33 sanayi grubunda düşüşlere öncülük etmesi ile yüzde 1.7 geriledi. Fukuoka Financial Group Inc. yüzde 3.3’lük bir düşüş ile Nikkei 225 Stock Average’deki en büyük ikinci gerilemeyi kaydetti. SoftBank yüzde 2.8 prim yaptı.

Topix endeksi yüzde 0.1 gerileyerek Tokyo’da 1,389.43 puandan kapanış yaptı. Endekste yükselen her 7 hisse senedi için 9 hisse senedi geriledi. Nikkei 225 yüzde 0.3 artış ile 17,329.02 puana geldi. Yen dolar karşısında, dün yüzde 0.7 yükselmesinin ardından yüzde 0.2 değer kaybederek 118.21 yenden işlem gördü.

Hong Kong’da işlem göre Çin hisseleri 1 haftanın zirvesinde

Hong Kong’da işlem göre Çin hisseleri, hükümetin ekonomiyi desteklemek ve Çin’in yeni yıl tatili öncesinde nakit sıkıntısını önlemek için adım attığı spekülasyonları ile 1 haftaya yakın bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Jiangxi Copper Co. ve PetroChina Co., yatın açıklanacak imalat sanayi verisi öncesinde Hong Kong’da en az yüzde 1.4 prim yaptı. China Vanke Co. ve Poly Real Estate Group Co. yüzde 3’ten fazla yükseldi.

Hong Kong’da Hang Seng China Enterprises Endeksi, yüzde 0.2 yükselerek yerel saat ile 13:03’te 12,046.90 puan oldu. Çin Merkez Bankası Çarşamba günü yaptığı açıklama ile Ekim ayında bankalara verilen 269.5 milyar dolar yuan miktarındaki 3 aylık kredilerin vadesini uzattı. Li Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı açıklamalarda, ekonominin 2015’te aşağı yönlü büyük baskılar göreceğini ancak Çin’in sistematik finansal riskleri olmayacağını ve “uygun” bir genişleme hızı temin etmek için büyümenin kalitesini geliştirme arayışına gireceğini belirtti.