Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in 1 yıllık faiz oranı swapları, merkez bankasının fonlama maliyetlerini düşürmeye değil istikrarlaştırmaya çalıştığı spekülasyonu ile 2 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Çin Merkez Bankası (PBOC), Salı günü yüzde 4.8’ten 30 milyar yuan (4.8 milyar dolar) tutarında 28 günlük ters repo kontratı satışı gerçekleştirdi. Banka benzer bir miktarı 7 günlük kontratlarda yüzde 3.85’ten teklif etti ve önceki operasyona göre değişiklik yapmamış oldu. İkincil piyasada Pazartesi günü benzer vadeli kontratlar için ağırlıklı ortalama kapanış fiyatı sırasıyla yüzde 4.93 ve yüzde 3.89 seviyesindeydi. Yuan bu yıl şimdiye kadar yüzde 0.6 geriledi ve 2014’teki düşüşü yüzde 2.4’e genişletti.

Bloomberg’in derlediği verilere göre Değişken 7 günlük repo oranı alabilmek için olan sabit ödeme, 1 yıllık swapların maliyeti, 4 baz puan yükselerek Şanghay saati ile 10:42’de yüzde 3.31 seviyesine geldi. Kontratlar erken saatlerde yüzde 3.33’e ulaşarak 13 Ocak’tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Bir hafta sürecek Çin Yeni Yıl tatili 18 Şubat’ta başlayacak.

Şanghay’daki SWS Research Co. analistlerinden Chen Kang, “Maliyetler piyasa fiyatları ile paralel ve bu durum PBOC’un faiz oranlarını aşağı yöneltmeye çalışmadığını gösteriyor. Enjeksiyonlar, yunadaki düşüş baskısı ile birlikte yüksek ihtimalle sadece tatil öncesindeki likidite talebini ve olası sermaye çıkışlarını dengeliyor” dedi.