Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Yunanistan bankalarının fonlamayı güvenceye almak için ülke tahvilleri kullanımını sınırlandırmasının ardından 1 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Euro, AMB’nin Yunanistan tahvilleri için teminat kurallarından daha fazla feragat etmeyeceğini açıklamasının ardından kayıplarını koruyor. Yunanistan’ın finansal pozisyonu ile ilgili bilgi sahibi bir kişinin verdiği bilgiye göre Yunanistan, resmi kreditörler troykası tarafından belirlenen 15 milyar euroluk (17 milyar dolar) kısa vadeli borçlanma limiti yükseltilmediği takdirde, hükümet 25 Ocak itibarıyla likidite sıkıntısı çekebilir. Yen önemli para birimleri karşısında yükselişi ikinci güne taşıyor. Güney Kore vonu önemli para birimlerinin tümü karşısında değer kaybetti.

Sydney’deki St. George Bank Ltd. ekonomistlerinden Janu Chan, “Yunanistan’ın daha fazla sıkıntı içinde olduğuna yönelik tüm riskler euro için negatif olacak. Finans piyasalarında genel olarak güvenin zayıf olması ile yeni destekleyecek” dedi.

Euronun diğer 9 gelişmiş piyasa para birimleri karşısındaki hareketlerinin göstergesi olan endeks, 96.55 puan ile 29 Ocak’tan bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından yüzde 0.1 gerileyerek Tokyo saati ile 11:39’da 96.71 puana geldi.

Euro dolar karşısında yüzde 1.2 değer kaybetmesinin ardından 1.1356 dolar seviyesine yatay seyrediyor. Euro yen karşısında yüzde 0.1 zayıflayarak 132.96 yenden işlem görüyor. Yen dolar karşısında yüzde 0.2 yükseliş ile 117.09 yene ulaştı.

Euro, AMB’nin deflasyon riski ve yavaşlayan ekonomiyle mücadele için ülke tahvili alım programına girişmesi ile geçtiğimiz altı ayda yaklaşık yüzde 15 geriledi. Avrupa Merkez Bankası'nın, bankaların Yunanistan'ın borçlarını kredi teminatı olarak kullanmasına izin veren muafiyeti kaldırdığı bildirildi ve söz konusu düzenlemelerin 11 Şubat itibarıyla geçerli olacağı kaydedildi.