Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse senedi ve tahvilleri, ülke merkez bankasının zorunlu karşılıklar düşürmesinin ardından yükseliyor. ABD endeks vadelileri gerilerken, Avustralya tahvilleri ve altın AMB’nin Yunan bankalarına imtiyazlı kredi teklif etmeyi durduracağını belirtmesi ile yükseliyor.

Hang Seng China Enterprises Endeksi Tokyo saati ile 14:53’te yüzde 0.8 artış gösterdi. Endeks yüzde 2.7’lik bir yükselişi azalttı. Eylül 2024 vadeli Çin tahvil faizi 3.41 ile Mayıs 2013’ten bu yana en düşük kapanış seviyesine geriledi. Standard & Poor’s 500 endeks vadelileri yüzde 0.3 geriledi.

Çin Merkez Bankası, ekonominin geçen yıl 1990 yılından bu yana en yavaş büyümesini göstermesi ile birlikte, piyasaya likidite sağlamak için, bankaların rezerv olarak ayırmak zorunda oldukları nakit miktarını düşürdü.  Çin Merkez Bankası, internet sitesinden yaptığı açıklamada, zorunlu karşılık faizini, 5 Şubat'tan itibaren geçerli olmak üzere, 50 baz puan düşürdüğünü duyurdu. Böylelikle, önceki açıklamalar dikkate alındığında, zorunlu karşılık faizi yüzde 19.5'e çekilmiş oldu. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yunanistan'ın hali hazırdaki kurtarma planına bağlılığına ilişkin endişeleri gerekçe göstererek Atina'nın doğrudan likiditeye ulaşımını kısıtladı ve yeni hükümetin üstündeki baskıyı artırdı.