Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu'nun (TEFAS) yıl sonuna kadar ortalama 1 milyar liralık işlem hacmine ulaşabileceğini bildirdi.

"TEFAS: Fırsatlar ve Yeni Açılımlar" panelinde Ertaş, Fed'in faiz artırım beklentilerinin devam ettiğini, Avrupa'nın henüz resesyondan çıkamadığını ve küresel büyüme oranlarının beklenen ivmeyi yakalayamadığını anlattı.

Ertaş, Türkiye sermaye piyasalarının bu süreçte iyi bir performansla 2014 yılını tamamladığını, BES katılımcılarının sayısının 1 milyon artarak 5 milyonu, portföy büyüklüğünün de 38 milyarı aştığını kaydetti.

Uzun yıllar sonra yatırım fonlarında ilk defa 5,5 milyar TL'lık bir portföy büyümesi ile 3,2 milyon hesaba ve 35,5 milyar TL'lık bir portföy büyüklüğüne ulaşıldığını kaydeden Ertaş, "183 ayrı başvuru kapsamında 240 milyar TL'lık tahvil, bono, sukuk, ipotek teminatlı menkul kıymet gibi sermaye piyasası aracı ihracı kurulumuzca onaylandı. Artık sadece bankalar değil, banka dışı mali kuruluşlar, reel sektör şirketleri ve KOBİ'ler de tahvil ve benzeri borçlanma aracı ihraç ediyorlar. Bu konuda bugüne kadar seçici olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Sermaye piyasalarında kurumsal yatırımcı tabanını geliştirmek için önemli bir araç olarak gördükleri TEFAS'ı 9 Ocak'ta uygulamaya aldıklarını anımsatan Ertaş, 30 Haziran 2015'e kadar gerek aracı kuruluşların gerekse portföy yönetim şirketlerinin ve yatırım fonlarının yeni düzenlemelere uyum sürecini tamamlamış olacağını söyledi.

1 Temmuz'dan itibaren artık yeni bir sermaye piyasası ile buluşulacağını aktaran Ertaş, bundan sonra işin, portföy yöneticilerine, yatırım kuruluşlarına, Borsa, Takasbank, Merkezi Kayıt Kuruluşu gibi tamamlayıcı kuruluşlara düştüğünü belirtti.

Ertaş, SPK olarak, bir atletizm yarışı için gerekli olan pisti oluşturmaya çalıştıklarını kaydederek, şunları dile getirdi:

"Bu pistte yarışacak atletleri akredite ettik, sıra siz yarışmacılarda. Bu yeni dönemde hepimiz çok daha dikkatli olalım. Risk yönetimini ihmal etmeden yatırımcılarımıza en iyi performansı ve hizmeti sunalım. Yerli ve küresel tüm yatırımcılar velinimetimiz. Lütfen yatırımcılarımızı risk ve getiriler konusunda tam ve doğru bilgilendirelim, bu tarihi dönüşüm sürecini en iyi şekilde değerlendirelim. Kısa vadeli küçük kazançlar yerine piyasayı büyütme, adil bir rekabet ortamında mevzuata ve etik kurallara uyum ve İstanbul'u yakın bir tarihte finans merkezi yapma vizyonu kapsamında faaliyetlerimizi yürütelim."

"Halka arzlar konusunda daha fazla çalışmamız gerekiyor"

Halka arzlar konusunda daha fazla çalışılması gerektiğine dikkati çeken Vahdettin Ertaş, halka arzların sermaye piyasalarının can suyu, yeniliği, heyecanı olduğunu söyledi.

Bu piyasayı canlı tutmak için tüm paydaşlara ve yatırımcılara büyük görev düştüğünü belirten Ertaş, "Buradan iş dünyamıza, yatırım kuruluşlarımıza sesleniyorum. Korkmayın, çekinmeyin sermaye piyasalarının nimetlerinden kazan-kazan formülüyle yararlanın. Yatırımcıları mağdur edecek şirketlerden ve kötü niyetli kişi ve kuruluşlardan uzak durun" dedi.

Bu heyecanı yakalamak için Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nden talebi olduğunu ifade eden Ertaş, şunları kaydetti:

"Halka arzlar konusunda bir çalıştay yapalım, yakın dönemde halka açılmış, açılmayı düşünen şirketlerimizi, yatırımcılarımızı, sektör paydaşlarını bir araya getirelim. Sermaye piyasalarımız ve ülkemizin 2023 vizyonu için bu konuya özel bir ağırlık verelim. Sermaye piyasalarımızın en önemli aktörleri arasında kolektif yatırım sektörü gelmekte. Sektör ülkemizde uzunca bir süredir beklenen büyümeyi gerçekleştiremedi. Yatırım fonlarımızda uzunca bir aradan sonra ilk defa 2014 yılında reel bir büyüme sağladık.

TEFAS'ı kısaca tek bir yatırım hesabı üzerinde faaliyette olan yatırım fonlarına erişim imkanı sağlayan elektronik bir fon süpermarketi olarak tanımladıklarını kaydeden Ertaş, TEFAS'ın, iyi olanın kazanacağı elektronik bir platform olduğunu, bu platformu tanıtma, büyütme ve düzgün çalıştırma konusunda ellerinde geleni esirgemeyeceklerini ifade etti.

Ertaş, TEFAS'ta şu an günlük ortalama 70 milyon lira civarında olan işlem hacminin yıl sonuna kadar ortalama 1 milyar liraya ulaşılabileceğini belirterek, yurtdışında olduğu gibi Türkiye'de de en başarılı portföy yöneticilerinin duyurulması ve ödüllendirilmesi için organizasyonlar yapılabileceğini kaydetti.

Ertaş, TEFAS'a üye tüm kuruluşların sitelerini tek tek incelediklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Burada yatırımcıya zorluk çıkaran, bürokratik engel koyan, işlemleri caydırıcı ifadelere yer veren tüm kuruluşları buradan uyarıyorum. Yatırımcılarımıza en kolay erişimi sunan yapılanmaya bir an önce geçin, yoksa önce uyarılır sonra, cezalandırılırsınız. Gerekirse platforma üyeliğiniz ve fon kurma ve satma yetkileriniz de elinizden alınır. Bu konudaki kararlılığımızı burada bir kez daha ifade etmek istiyorum.

TEFAS'ın dünyada yer alan diğer açık uçlu mimari yapılardan temel farkı ve avantajı, özel şartlara tabi olanlar hariç, tüm fonların merkezi tek bir platformda işlem görmesidir. Bu özelliğiyle, dünyaya örnek gösterilebilecek bir sistemdir. Oldukça kısa bir süre zarfında TEFAS'ın fon sektörü üzerindeki olumlu etkilerini görüyoruz. Özellikle site ziyaretçilerinin Amerika'dan Güney Afrika'ya, Rusya'dan Avrupa'nın pek çok ülkesine, yurdumuzun da hemen hemen her şehrinden olması bizi gelecek adına heyecanlandırıyor."

TEFAS kullanımının yaygınlaşması için ulusal ve küresel ölçekte tanıtımın önemli olduğunu dile getiren Ertaş, hem TEFAS'ı hem de yatırım fonlarını tanıtan bir iletişim ve tanıtım kampanyasının ivedilikle başlatılması gerektiğini söyledi.

"TEFAS, fonların borsası"

Takasbank Genel Müdürü Murat Ulus ise TEFAS'ı sermaye piyasaları için önemli bir dönüm noktası olarak gördüğünü, fon aktiflerinin GSYH'ya oranının dünya ortalamasının yüzde 43'ken Türkiye'de sadece yüzde 2 seviyelerinde kaldığını aktardı.

Ulus, "Yatırım fon portföyleri gelişememesinin nedeni rekabete açık olmaması ve uzun vadeli yatırım kültürünün olmaması. TEFAS'ın özellikle rekabeti ve şeffaflığı sağlayacağını düşünüyorum. TEFAS, fonların borsası olarak tanımlanabilir. Açıldığı günden bu yana yaklaşık bir aylık süre içinde TEFAS'a 252 yatırım fonu üye olurken, 925 milyon liralık işlem hacmine ulaşıldı ve toplam 59 kurum işlem yaptı" dedi.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İlhami Koç da fon yönetim pazarının bu noktaya gelmesinde bankaların çok önemli bir payı olduğunu, ancak artık bankaların kendi içinde yarattığı kapalı sistem nedeniyle bir durgunluğun yaşandığını kaydetti.

Yabancı ülkelerde sektörde kuruculuk, yönetim ve dağıtıcılığın kendi içinde normal olarak oluştuğunu aktaran Koç "Bizde de elbette bu olacaktı ama çok zaman alacaktı. TEFAS bunu hızlandıracak. Tasarruflar hem yetersiz ve kısa vadeli. Kısa vadeli tasarrufları uzun vadeye çekmek istiyorsak bunun en kolay yolu yatırın fonları" dedi.

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı Alp Keler ise hanehalkı tasarruflarından BES'in yüzde 4,7, yatırım fonlarının ise sadece yüzde 4,1 pay aldığını ifade ederek, gelişmiş bir kurumsal yatırım tabanı olmazsa İstanbul'un uluslararası finans merkezi olmasının mümkün olmayacağını kaydetti.

Keler, fonların büyüme hızının yüzce 18 olduğunu, büyümenin TEFAS ile hızlanacağına inandıklarını belirterek, platformun sektörde sinerjiyi artıracağını ve özellikle dağıtım alanı sınırlı şirketlere önemli bir açılım sağlayacağını ifade etti.