Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hedge fonları, petrolde düşüş görüleceği beklentisi ile açtıkları kısa pozisyonları 4 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine çıkardılar. Kısa pozisyonlardaki artış, hedge fonlarının yüzde 14’lük bir yükselişin görüldüğü 2 haftalık rallinin süreceğine yönelik şüpheleri olduğunu gösteriyor.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre Batı Teksas türü ham petrol (WTI) üzerinde kısa pozisyonlar, 3 Şubat’ta sona eren haftada yüzde 1.2 artarak Ağustos 2010’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Net-uzun pozisyonlar düşüşü 3. haftaya taşıyarak Ağustos’tan bu yana en uzun süreli gerileme dönemini kaydetti.

Fiyatlar, düşen ABD sondaj kulesi sayısının üretimin 30 yılın zirvesinden yakın zamanda gerileyeceği spekülasyonlarını desteklemesi ile veri haftasında yükseldi. Petrol, artan ABD üretimi ve OPEC’in küresel arz fazlasını azaltmak için üretimi düşürmeyi reddetmesi ile geçtiğimiz yıl yüzde 47 geriledi.

New York merkezli hedge fonu Again Capital LLC ortaklarından John Kilduff, “Petrol fiyatlarındaki düşüşün sona erdiğini söylemek için çok erken” dedi.

WTI petrol ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerinin oluşturulduğu dönemde 6.82 dolar veya yüzde 15 yükselerek Nymex elektronik işlemlerde varil başına 53.05 dolar ile bu yıl en yüksek seviyesine ulaştı. Kontrat 6 Şubat’ta 1.21 dolar artış ile 51.69 dolardan kapanış yaptı. Ralli 27 Ocak’ta başladı.