Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya'nın doğudaki barış gücünde yer almasının mümkün olmadığını belirtti.

Poroşenko, Avrupa Birliği'nin Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, ile bir araya geldi.

Devlet Başkanlığı Basın Bürosundan yapılan yazılı açıklamada, Poroşenko ve Hahn görüşmesinde, Ukrayna'nın doğusundaki durumun yanı sıra Minsk mutabakatının hayata geçirilmesine ilişkin meselelerin ele alındığı bildirildi.

Poroşenko'nun görüşmede, "ülkesinin Avrupa Birliği misyonunu, doğuya barış gücünün yerleştirilmesinde genel güvenlik ve savunma politikası çerçevesinde en uygun seçenek olarak gördüğü"nü kaydederek, "Rusya'nın saldırgan bir ülke olarak doğudaki barış gücünde yer alması mümkün değil. Ukrayna böyle bir barış gücü formatına razı değil" dediği ifade edildi.

Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulunun Rusya-Ukrayna sınırında kontrolün sağlanması ve barış gücünün yerleştirilmesi konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne başvuruda bulunma kararı aldığını hatırlatan Poroşenko'nun, bunun Avrupa Birliği polis misyonu formatında olabileceğini dile getirdiği belirtildi.

Poroşenko'nun konuğuna ayrıca, Minsk mutabakatının ihlaline "Ukrayna'nın ortaklarının ve tüm dünyanın gereken tepkiyi vermesi gerektiğini" kaydederek, ülkesinin doğudaki krizin barışçıl çözümünün temin edilmesi konusunda Avrupa Birliği'nin net, ortak ve dayanışmadan yana tutumunu umut ettiğini" söylediği aktarıldı.

Hahn'ın da ülkenin doğusundaki son gelişmelerden duyduğu kaygıyı dile getirerek, "Tüm tarafları ateşkese uymaya ve ağır silahları geri çekmeye çağırdığı kaydedildi.

Debaltseve'den son Ukrayna askerinin de çekildiği bildirildi

Ukrayna'nın doğusunda ateşkese rağmen çatışmaların yaşandığı Debaltseve'den, son Ukrayna askerinin de çekildiği bildirildi.

Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun Sözcüsü Svyatoslav Tseholko yaptığı açıklamada, Debaltseve'deki bir askeri birliğin komutanının Poroşenko'ya, son Ukrayna askerinin kentten çekildiğine ilişkin rapor sunduğunu belirtti.

Tseholko'ya göre, Poroşenko'ya telefonla bilgi veren komutan, "Ukrayna askerlerinin Debaltseve'den çekilişini kontrol ederek, son olarak kentten ayrıldım" ifadesini kullandı. Poroşenko da, komutana gösterdiği cesaretinden dolayı teşekkür etti.

Doğudaki ayrılıkçılara karşı sürdürülen operasyonların yönetildiği Terörle Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklamada da, Ukrayna askerlerinin tamamen Debaltseve ve civarındaki Çernuhino, Nikişino, Redkodub ve Mius köylerinden geri çekildiği kaydedildi.

Taraflar arasında ateşkese rağmen, Luhansk ile Donetsk arasında köprü işlevi görmesinden dolayı ayrılıkçıların yoğun saldırıları üzerine, Ukrayna askerleri dün Debaltseve'den geri çekilmesi başlarken, Ukrayna makamları da dün akşama kadar 2 bin 500 civarında Ukrayna askerinin kentten ayrıldığını duyurmuştu. Resmi verilere göre, Debaltseve'deki çatışmalarda 22 Ukrayna askeri yaşamını yitirirken, 150'den fazla asker de yaralandı. 90 Ukrayna askeri ayrılıkçılar tarafından rehin alınırken, 82 askerden ise haber alınamıyor.

Debaltseve kasabası ayrılıkçıların elindeki iki büyük kent Donetsk ve Luhansk arasında köprü işlevi görmesi nedeniyle bölgede stratejik öneme sahip. Debaltseve, ayrıca Ukrayna ordusunun kontrolündeki batıya uzanan karayolu ve demiryollarının üzerinde yer alıyor.

AA