Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:50'de güncellendi)

Euro, fonlama için anlaşmaya yönelik görüşmelerin sürdüğü bir ortamda, kreditörlerin Yunanistan üzerindeki baskıyı artırmaları ile birlikte zayıflarken, ABD hisse senetleri düştü ve ABD Hazine tahvilleri, Alman tahvilleri ile beraber değer kazandı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, Londra saati ile 09:32'de, yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 Endeksi, yedi yılın en yüksek seviyesi civarında yatay seyretti. Yunanistan hisse senetleri, bir Avrupa Birliği yetkilisinin, kurtarma paketinin uzatılmasına ilişkin bugün bir anlaşmaya varılma ihtimalinin düşük olduğunu kaydetmesinin ardından değer kaybetti. Avrupa ortak para birimi dolar karşısında yüzde 0.8 düşerek 1.1283 seviyesine indi. ABD Hazine tahvilleri değer kazandı ve bunun sonucu, 10 yıl vadeli tahvillerin faizi dört baz puan düşerek yüzde 2.08'e indi. Almanya'nın 10 yıllıklarının faizi yüzde 0.34'e düştü. Petrol New York'ta haftayı kayıpla geçmeye yöneldi.

Almanya ve müttefikleri, Malta Maliye Bakanı Edward Scicluna'ya göre, Yunanistan'ın mali desteğin uzatılması için gereken koşulları kabul etmemesi durumunda, ülkenin eurodan çıkışına izin vermeye hazır. Bugün açıklanan veriler, Fransa'da imalat sanayinin zayıfladığını ve Almanya'da tahminlerin altında kaldığını gösterirken, Euro Bölgesi'nde fabrika üretiminin ve hizmet sektörü göstergesinin bu ay güçlendiğini işaret etti.

Milano'da UnicCredit SpA kıdemli Döviz stratejisti Roberto Mialich, "Piyasadaki çok kişi nihai anlaşmaya varılacağı umudunu taşımasına karşın, halen borç görüşmelerinde çok fazla belirsizlik var," dedi ve "PMI verileri hayalkırıklığı olarak düşünülüyor ve belki de bu Eurogrup zirvesi öncesi hesapları kapatmak için son dakika fırsatı sağladı. Bu durum euro üzerinde baskı oluşturdu" şeklinde görüş bildirdi.

Euro Bölgesi maliye bakanları bugün Brüksel'de, Yunanistan'ın gelecek ayın başında temerrüde düşmekten kaçınmak için anlaşma araması ile birlikte, bu ülkeye yardım paketinin süresinin uzatılmasını görüşmek üzere acil toplantı düzenleyecek. Almanya'nın taleplerinin yerine gelmesi durumunda, Başbakan Alexis Tsipras, kemer sıkma politikalarını sonlandırma sözünü verdiği seçmenlerin ve parti üyelerinin desteğini kaybetme riski ile karşı karşıya.

AB yetkilisi, ayrıca, bugün anlaşmaya varılamaması durumunda, pazar ya da Pazartesi günü görüşmelere devam edilebileceğini sözlerine ekledi.

(16:50'de güncellendi)