Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:30'da güncellendi)

Altın vadeli kontratları, Euro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan'ın temerrüde düşmekten kurtulması için kurtarma programını görüşmeye başlamaları ile yatay seyretti.

Dolar, Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem'in hala iyimserliğe yer olduğunu ancak durumun çok zor olduğunu söylemesinin ardından, 10 kurdan oluşan sepet karşısında kazancını sildi. Altın, Malta Maliye Bakanı Edward Scicluna'nın, Almanya ve diğer ülkelerin şimdi Yunanistan'a, "Terketmek istiyorsan, terket" diyeceği bir noktaya geldiğini söylemesi üzerine yükselmişti.

Frankfurt'ta Commerzbank AG analisti Daniel Briesemann, "Altın, güvenli liman olarak düşünülmesinden dolayı, açık bir şekilde, bu haber üzerine yükseldi," dedi.

Metal bu yıl, kısmen Yunanistan'daki kargaşanın Döviz volatilitesini artırması ve yatırımcıların değerli metallerde güvenli liman aramaları ile birlikte yüzde 2 yükseldi. Bölgede tansiyonun artması küresel ekonomide daha da yavaşlamaya neden olabilir ve bu da altına yönelik değer koruma talebini artırabilir.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, gün içindeki yüzde 0.6'lık kaybını geri aldı ve yüzde 0.1 gerileyerek, New York saati ile 11:24'te, ons başına 1,206 dolara geldi. Kontrat dün yüzde 0.6 tırmanmıştı.

Yunanistan'ın kreditörleri, ülkenin gelecek ayın başında yükümlülüklerini yerine getirememekten kaçınmak için bir anlaşmaya varmaya çalışması ile birlikte, baskılarını artırıyor. Yatırımcılar, altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklarını Perşembe günü 1.3 ton artırdı. Bu son iki haftanın en yüksek artışını işaret ediyor.

Londra'da Natural Resources Consulting analisti Andrey Kryuchenkov, "Bazı güvenli liman girişlerinin olduğunu görüyorsunuz," dedi ve "Gerçek likidite az. Çin halen tatilde. Bu nedenle piyasaya fiziki destek yok ve piyasa yatırımcılar neredeyse o noktada" şeklinde görüş bildirdi.

Hindistan'dan sonra dünyanın en büyük altın alıcısı Çin'de piyasalar Yeni Yıl tatili nedeniyle perşembe gününe kadar kapalı.

Ayrıca Comex'te, Mart vadeli gümüş kontratları yüzde 0.1 artışla ons başına 16.405 dolara çıktı. Platin ve palladyum Nymex piyasasında değer kaybetti.

(19:30'da güncellendi)