Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Janet Yellen, faiz artışı öncesi sözlü yönlendirmenin değişeceğini ifade etti.

ABD Kongresi'nde konuşma yapan Yellen, merkez bankasının sözlü yönlendirmede yapacağı bir değişikliğin kurumu faiz oranlarının artırım tarihi ile ilgili bir zaman çizelgesine bağlamayacağını söyledi.

Ekonomideki ilerlemeden dolayı memnun olduğunu söyleyen Yellen, enflasyonun orta vadede yüzde 2'lik hedeflerine yaklaşacağına dair güven duymadan önce faiz artırmayacaklarını belirtti.

Bundan sonraki iki toplantıda faiz artırmalarının olası olmadığını ifade eden Yellen "Sözlü yönlendirme Fed'i sıkılaşma için biz zaman çizelgesine hapsetmeyecektir" diye konuştu.

İstihdam piyasasındaki gelişme sürse de enflasyon ve ücret artışının çok zayıf kaldığını anımsatan Fed Başkanı, halen birçok Amerikalı'nın işsiz olduğunu söyledi.

Enflasyonda son dönemde görülen düşüşün büyük oranda petrol fiyatlarındaki gerilemeden kaynaklandığı görüşünü yineleyen Yellen "Komite enflasyonun kısa vadede daha fazla gerilemesini, daha sonra ise, istihdam piyasasındaki iyileşme ve enerji fiyatları ve farklı faktörlerin geçici etkilerinin kaybolması sonucu orta vadede aşamalı olarak yüzde 2'lik hedefe doğru yükselmesini beklemektedir" diye konuştu.

"Fed'in denetimine ilişkin yasa teklifi para politikasını siyasallaştırır"

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, ABD Senatosu'nda yaptığı yarıyıl sunumunda, "Fed'in denetimine ilişkin yasa teklifi, para politikasını siyasallaştırır ve Fed'in kısa vadeli politik baskılara maruz kalmasına neden olur" dedi.

Yellen, Senato Bankacılık Komitesi önünde yaptığı yarıyıl sunumunda, ekonominin genel durumu ve uygulanan para politikası hakkında bilgi vererek, senatörlerin sorularını yanıtladı.

Fed'in denetimine ilişkin yasa tasarısına siyasi baskılar yaratacağı gerekçesiyle karşı çıktığını belirten Yellen, "Fed'in denetimine şiddetle karşı olduğum konusunda çok açık olmak istiyorum. Operasyonlarımızın, finansal durumumuzun ve Kongre'nin bize verdiği sorumlulukların daha iyi anlaşılması için gerekli olan bilgileri Kongre ve kamuyla paylaşmamız ve şeffaf olmamız bir zaruret. Ancak, Fed'in denetimine ilişkin yasa teklifi para politikasını siyasallaştırır ve Fed'in kısa vadeli politik baskılara maruz kalmasına neden olur" ifadelerini kullandı.

Fed'in tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine politik baskılardan uzak olduğunda ulaşabileceğini savunan Yellen, 1970'li yıllara atıfta bulunarak, bu dönemde siyasi baskı altında olan Fed'in enflasyondaki artışı engelleyemediğini anlattı.

"Artan gelir eşitsizliğinden derin endişe duyuyorum"

Mali politikaların da ekonomik istikrar açısından önemli rol oynadığını kaydeden Yellen, senatörlerin vergi sistemi ve diğer mali konulara ilişkin sorularını yanıtlamazken, ekonomik duruma yönelik soruyu, "Artan gelir eşitsizliğinden derin endişe duyuyorum" şeklinde cevapladı.

FOMC'nin yapısına yönelik değişiklikler ve New York Fed Başkanı'na tanınan ayrıcalıklar konusundaki soruları da yanıtlayan Yellen, "New York Fed Başkanı'nı Fed'in Başkan Yardımcısı olarak atama kararı, New York Fed'in açık piyasa işlemlerini banka adına yürüttüğü gerçeğini ve finansal piyasalara yönelik derin uzmanlığını yansıtıyor'' diyerek, Fed'in yapısına ilişkin değişiklik önerilerini desteklemediğine işaret etti.

"Döviz manipülasyonuna karşı tetikte olmalıyız"

Yellen, döviz manipülasyonuna karşı tetikte olunması gerektiğini belirterek, bunun para birimlerinin değerini etkileyen birçok faktör olması nedeniyle önüne geçilmesi zor bir sorun olduğu görüşünü paylaştı. Obama yönetiminin bu konudaki girişimlerini izlediğini söyleyen Yellen, gerekirse Fed olarak destek vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Yellen, sözlerini ticari anlaşmalarda döviz manipülasyonuna yönelik yaptırımlara yer verilmesine, bunun para politikasını kısıtlayacağı gerekçesiyle karşı olduğunu belirterek tamamladı.

Fed Başkanı Janet Yellen, Çarşamba günü Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde sunum yapacak.