Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisselerinin çoğu, Çin’in imalat sanayi göstergesinin beklenmedik şekilde daralması ve finans şirketlerinin gerilemesi ile değer kaybediyor.

China Construction Bank Corp. ve Industrial & Commercial Bank of China Ltd. en az yüzde 1.6 geriledi. Hong Kong’da işlem gören Çin hisseleri yüzde 1.8 değer kaybetti. Şanghay Bileşik Endeksi 7 yılın zirvesinden geriledi. PetroChina Co., petrolün gerilemesinin ardından enerji hisselerindeki kayıplara öncülük etti. Malezya ringiti ve Güney Kore vonu dolar karşısında en az yüzde 0.6 güçlendi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Hong Kong saati ile 12:39’da 975 puana geldi ve yatay bir seyir izledi. Endekste 277 hisse gerilerken, 208 hisse yükseliş gösterdi. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics Çin için hazırladığı öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Mart ayında 49.2’ye gerileyerek Nisan 2004’ten bu yana en düşük seviyeye indi. 50’nin altındaki sayılar daralmaya işaret ediyor. San Francisco Fed Başkanı John Williams, ekonomik büyüme tahminin düşürmesine rağmen politikayı sıkılaştırma ile ilgili bir tartışmanın yıl ortasında gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

VietinBank Securities JSC araştırma müdür yardımcısı Dang Tran Hai Dang, “Çin verisi, yatırımcılarda riskten kaçma durumu yaratıyor. Piyasalar, ABD’nin faiz artırımı potansiyeli gibi pek çok belirsizlik barındırıyor” dedi

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 1.9 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.9 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 3.9 artış gösterirken, 17 kat değerleme kaydedildi.