Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed’in geçtiğimiz haftaki toplantısının ardından altın ve petrol fiyatlarında gözlenen yükselişin ortak nedeni dolardaki gerileme. Ancak bu iki emtianın dolar ile her zaman aksi yönde bir ilişkisi olmuyor.

Dolar ile fiyatlanan emtianın, doların yönü ile zıt yönlerde hareket etmesi genel olarak kabul görmüş bir kuraldır. Dolardaki hareketlenme, diğer para birimleri sahipleri için emtianın çekiciliği etkileyebilir.

Price Futures Group kıdemli piyasa analisti Phil Flynn, “Petrol ve dolar arasında bir korelasyon görmek çoğu zaman neredeyse imkansız olsa da arz ve talep faktörleri dolar veya döviz kuru ile ilgili herhangi bir endişe olduğu zamanlarda gölge düşürebilir” dedi.

Flynn, “Traderlar petrol isterlerse, doların ne kadar güçlü veya zayıf olduğuyla ilgilenmeyeceklerdir” diye konuştu.

2007-2008 yıllarındaki ekonomik krizinin ardından “korelasyonun petrol ile uyumlu olduğunu ve doların yüzde 60 artı korelasyon oranı ile ters yönde hareket ettiğini” kabul eden Flynn, ICE ABD dolar endeksinin 2009 yılında zayıfladığını, hem altın ve hem de petrolün ralli yaptığını belirtti.

Bu durumun Fed parasal genişleme programının (QE) “dolar ve petrol arasında bir birleşme yaratması” ile ortaya çıktığını söyleyen Flynn, “QE ekonomiyi batmaktan alı koyan tek şeydi ve petrol talebini hareketli tutuyordu” ifadelerini kullandı.

Gold Newsletter editörü Brien Lundin, “Diğer her şey eşit şekilde göz önüne alındığında, yükselen dolar altın fiyatının düşmesi anlamına gelir. Dolayısıyla kısa vadede ve özellikle parasal ve fiyat enflasyonun bir endişe olmadığı periyotlarda altın ve dolar genel olarak ters hareket eder. Ancak itibari her para biriminin kayda değer bir taban genişlemesi geçirdiği ve halkın yansımalardan endişelendiği bir dönemde altın tüm para birimlerinde hatta ABD dolarında bile yüksek seviyeden işlem görebilir ve hatta doların diğer itibari para birimleri karşısında yükselmesi halinde bile” dedi.