Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalar enerji hisselerinin ralli yapması ve zayıf ABD verilerinin Fed’in faizleri yükseltmeyi erteleyebileceği spekülasyonları ile 7 ayın zirvesine doğru ilerliyor. Malezya ringiti Asya kurlarındaki yükselişlere öncülük etti.

PetroChina Co. ve Cnooc Ltd. hisseleri petrolün Çarşamba günü New York’ta yüzde 5.8 artması üzerine Hong Kong’ta yüzde 3.4 artış kaydetti. Dubai gösterge endeksi 4 ayın zirvesine yükselerek Körfez hisselerine öncülük etti. Şanghay Bileşik Endeksi Çin’in teşviklewri sürdüreceği spekülasyonları arasında 7 yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Ringit dolar karşısında yüzde 1.2 artarken, Türk lirası kaybını 6. güne taşıdı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Londra saati ile 09:04’te yüzde 1.2 artış ile 1,049.64 puana geldi. ABD sanayi üretimi Mart’ta düşük düzeyde artış gösterirken, New York imalat verisi beklenmedik şekilde düştü.

Manila’daki Metropolitan Bank&Trust Co. başkan yardımcısı Allan Yu, “Veriler ABD’nin faiz arttırımına hemen gitmeyeceğini ve herhangi bir düzenlemenin yavaş ve tedbirli olacağı beklentisini destekliyor. Çin’in toparlanması, piyasalardaki zayıf ekonomilerin daha fazla teşvik tedbiri almasına yönelik hakim algıyı ortaya koyuyor” diye konuştu.

Gelişen piyasalar endeksi 2015’te yüzde 9.8 arttı ve Bloomberg verilerine göre yıllık tahmini gelirlerin 12.6 katı işlem gördü. MSCI Dünya Endeksi bu yıl yüzde 4.6 artarak 17 kat değerleme kaydetti.