Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Atlanta Merkez Bankası Fed Başkanı Dennis P. Lockhart, ekonominin ilk çeyrekte zayıfladığını ve ilk faiz artışı öncesi işsizliğin düşmesi gerektiğini ve enflasyonun artmasını görmek istediğini belirtti.

Florida'da konuşan Lockhart "Bulanık bir ekonomi tablosu kritik bir karar almak için iyi bir zaman değil. Düşen işsizlik ve artan enflasyon yakın vadede olası değil. Benim tahminime göre enflasyon yılın ikinci yarısına kadar toparlanmayacak" diye konuştu.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) geçen ayki toplantısında faiz artışının zamanlaması konusunda ikiye ayrılmıştı. Birçok üye Haziran'da sıkılaşma isterken, bazıları da daha sonra faiz artışı yapılması gerektiğini savunmuştu. Ancak bu toplantı Mart ayında ABD ekonomisi tüm beklentilerin altında istihdam artışı kaydetmeden önce gerçekleşmişti.

FOMC'de oy hakkı bulunan Lockhart "İdeal olarak, verilerde hedeflerin gerçekleştiğine dair açık ve net işaretler görmek isterim. Bu da işsizlik oranında bir düşüşe ve enflasyonun toparlanması anlamına gelir" dedi.

Bloomberg'ün 3-9 Nisan tarihlerinde yaptığı anketteki çoğu ekonomist ilk faiz artışının Eylül'de gerçekleşeceğini tahmin etti. Mart'ta yapılan iki ankette ise çoğu katılımcı sıkılaşmanın Haziran'da başlayacağını öngörmüştü.

Bu yıl FOMC'nin yedek üyelerinden olan ve oy hakkı bulunmayan Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ise ekonominin henüz borçlanma maliyetlerinde artış için şartları yerine getirmediğini savundu.