Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hedge fonları petrolde yükseliş beklentisi ile açılan uzun pozisyonları, ABD’de üretimin yavaşladığı sinyalleri ile 8 ayın en yüksek seviyesine çıkardı.

ABD Emtia Vadeli İşlemleri Komisyonu (CFTC) verilerine göre spekülatörler, Batı Teksas türü ham petrolde (WTI) açtıkları net uzun pozisyonları 14 Nisan’da sona eren haftada yüzde 9 artırarak Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkardılar. Petrol fiyatlarında düşüş görüleceği beklentisi ile açılan kısa pozisyonlar, Şubat ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

WTI petrol, Mart ayında 6 ayın en zayıf seviyesinden yüzde 28 toparlanarak petrolün tabana ulaştığı spekülasyonlarını destekledi. ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısı, fiyatların 2008’den bu yana en büyük düşüşü kaydetmesi ile birlikte şirketlerin sondaj çalışmalarını azaltmalarının ardından 2010’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. ABD hükümeti, kaya petrolü üretiminin Mayıs ayında gerileme göstereceği ve total üretimin Haziran’da düşmeye başlayacağı tahmininde bulunuyor.

Chicago’da bulunan Price Futures Group kıdemli piyasa analisti Phil Flynn, “Kısa pozisyonlar, havlu atıyor. Fiyatlarda düşüş beklentisinde olan pek çok insan fikir değiştiriyor” dedi.

WTI vadelileri Nymex Elektronik işlemlerde CFTC verinsin oluşturulduğu dönemde 69 sent gerileyerek 53.29 dolara geldi. Fiyatlar 17 Nisan’da 55.74 dolardan kapanış yaparak 4 yıldan bu yana en büyük haftalık kazancı kaydetti.