Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:15'te güncellendi)

Euro dolar karşısında, Avrupa liderlerinin Yunanistan’ın temerrütten kaçınması ile ilgili tartışmaları sürdürmeleri ile 4 günlük ralliyi sonlandırdı.

Euro dolar karşısında bir yılın en uzun süreli yükseliş dönemini sonlandırırken, İsviçre frangı karşısında, Ocak ayından bu yana en zayıf seviyeye geriledi. Draghi, Cumartesi günü Washington’da yaptığı konuşmada, durumun  ‘acil’ olduğunu ancak Grexit (Yunanistan’ın eurodan çıkışı) spekülasyonu yapmak için erken olduğunu belirtti. Hedge fonları ve diğer büyük spekülatörlerin euronun dolar karşısında gerileceği beklentisi ile açtıkları kısa pozisyonlar, Washinston merkezli Emtia Vadeli İşlemleri Komisyonu tarafından açıklanan son veriye göre rekor seviyeye yakın seyrediyor.

Ueda Harlow Ltd. kıdemli analistlerinden  Toshiya Yamauchi, “Yunanistan ve kreditörlerinin 24 Nisan’da anlaşmaya varmaları ihtimali konusunda endişeler mevcut. Bu koşullarda euro rallisi yanlış bir his veriyor” dedi.

Euro dolar karşısında, yüzde 0.6 gerileyerek Londra saati ile 10:33’te 1.0739 dolardan işlem gördü. Euro geçtiğimiz 4 günde yüzde 2.3 yükselerek Nisan 2014’ten bu yana en uzun süreli kazanç dönemini kaydetmişti. Euro yen karşısında yüzde 0.6 değer kaybederek 127.68 yene geldi. Euro İsviçre frangı karşısında yüzde 0.5 kadar düşürek 1.0237 frank ile 29 Ocak’tan bu yana en zayıf seviyeyi gördü.

Euro dolar karşısında geçtiğimiz açıklanan verilerin Euro Bölgesi’nde sanayi üretiminin beklentileri aştığını göstermesinin ardından yükseliş kaydetti. ABD’de ise perakende satışlar, imalat sanayi ve enflasyon ekonomist tahminlerinin altında kaldı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre Euro Bölgesi’nde imalat sanayi ve hizmet sektörü verileri bu ay genişleme gösterdi. Veriler Perşembe günü açıklanacak.

(13:15'te güncellendi)