Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, ABD’li üreticilerin sondaj çalışmalarını artırma sinyali vermesinin arz fazlası sorunun süreceği spekülasyonlarını desteklemesi ile Mart ayından bu yana ilk kez haftalık kayıp vermeye hazırlanıyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 0.6 kadar gerileyerek Perşembe günkü yüzde 3.3’lük düşüşü genişletti. EOG Resources Inc. Salı günü yaptığı açıklama ile fiyatların varil başına 65 dolar seviyesinde dengelenmesinin ardından sondaj çalışmalarını artırmayı planladığını belirtti. Diğer kaya petrolü şirketleri ise üretim görünümlerini yükselttiler. İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh, yaptırımların kaldırılması halinde ülkenin 10 gün içinde üretimi genişletmeyi planladığını söyledi.

Petrol, ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısının Eylül 2010’dan bu yana en düşük seviyeye düşürülmesinin ardından Mart ayındaki 6 yılın en düşük seviyesinden yüzde 36 toparlandı. ABD’nin üretimi geçtiğimiz hafta yavaşlarken, stoklar yılın bu zamanında 5 yıllık ortalamanın 100 milyon varilden fazla üzerinde seyrediyor.

Haziran vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı Nymex elektronik işlemlerde 38 sent kadar gerileyerek varil başına 58.56 dolar oldu ve Sydney saati ile 14:35’te 58.74 dolardan işlem gördü. Kontrat Perşembe günü 1.99 dolar gerileyerek 58.94 dolara indi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 33 altında seyrediyor. Fiyatlar bu hafta yüzde 0.7 geriledi.

Haziran vadeli Brent petrol kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 12 sent değer kaybederek varil başına 65.42 dolardan alıcı buldu. Kontrat Perşembe günü 2.23 dolar düşüş ile 65.54 dolar oldu ve 1 aydan uzun bir sürenin ilk haftalık kaybını göstermeye ilerliyor. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 6.69 dolar seviyesinde. 1 Mayıs’ta 7.31 dolar idi