Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Moody’s'in Kıdemli Başkan Yardımcısı Marie Diron, "Türkiye’de özel sektör borçlarının artması endişe yaratıyor" dedi.

BloombergHT yayınına konuk olan Diron, “Türkiye gibi cari dış açığı dış finansmanla karşılayan ülkeler zorlanabilir. Türkiye’de özel sektör borçlarının artması endişe yaratıyor. Özel sektörün yüksek açık pozisyonu karlılıkları olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

Fon akışındaki değişimin Türkiye'nin dış şoka karşı kırılganlığını artırdığını belirten Diron, "Seçim konusundaki belirsizliğin sona ermesi yatırımlara olumlu yansır. Dolar/TL 'nin zayıflaması ihracata rekabet gücü kazandırıcı katkı yapıyor. Fon akımlarındaki değişiklik gelişen ülkeleri zorluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Diron, "Euro Bölgesi'ndeki toparlanma ihracat üzerinden Türkiye'ye olumlu yansır" ifadesini kullandı.

Diron, "Şu anda gördüğümüz ve bir süre daha sürmesini beklediğimiz şey, sermaye akının dünyanın genelinde değişim göstermesi. Görünüme ve büyümeye baktığımız zaman değişim gözlemliyoruz ve ABD ekonomisi güçlenmeyi sürdürecek. Bu da tabii ki yatırımcıları ABD'de varlıklara yatırım yapmaya teşvik ediyor. Bunun tersi olarak Türk Lirası, Güney Afrika randı veya Brezilya reali gibi para birimlerine baktığımız zaman zayıfladıklarını görüyoruz. Sermaye bu ülkelere daha az giriş yapıyor. Bu, Türkiye gibi ülkeler için bir risktir. Çünkü Türkiye dış finansmana ve yabancı yatırımcılara ihtiyaç duyuyor. Öte yandan ciddi bir cari açık söz konusu ve dış borçlar da nispeten yüksek olarak görünmekte" dedi.