Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan 750 milyon euroluk (845 milyon dolar) borcunu zar zor biriktiren ve hesaplarında birkaç hafta yetecek kadar likidite kalan Yunanistan, üyelik bedeli milyarlara denk gelen bir kulübe katılmaya davet ediliyor.

Atina’dan bu hafta yapılan bildirime göre Rusya, Yunanistan’ı BRICS bankasının 6. üyesi yapmak istiyor. Jim O’Neill’e göre bu durum, geç gelmiş bir 1 Nisan şakası niteliğinde. Goldman Sachs Group Inc.’in eski ekonomistlerinden Jim O’Neill, 2001 yılında BRIC sözcüğünü ortaya atmıştı. BRIC, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den oluşuyor. Güney Afrika katılması için sonradan diğerleri tarafından davet edilmişti.

Geçtiğimiz yıl BRICS, IMF’e rakip bir kalkınma bankası kurdular. 10 milyar dolar katkı sağlayan her bir kurucu üye ile birlikte katılım bankasının 100 milyar dolarlık kayıtlı sermayesi olacak.

Ekonomisi yaklaşık yüzde 25 daralan Yunanistan, O’Neill’in BRIC sözcüğüne verdiği anlamı karşılamıyor. O’Neill BRIC’te gelişmekte olan ülkeleri artan ekonomik ağırlığına atıfta bulunmak istemişti.

2011’de yayımlanan kitabında O’Neill, BRIC ekonomilerinin 2015’te ABD’yi boyut bakımında geçeceği tahmininde bulunmuştu. O’Neill, bu beklentisinin 2017’ye erteledi.

Dolayısıyla Yunanistan’a yapılan davet jeopolitik bir anlam taşıyor. Doğu ile bağların güçlendirilmesi Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’ın kreditörlere karşı az sayıda olan kozlarından biri. IMF’in  eski temsilcisi Panagiotis Roumeliotis, BRICS bankasına katılma olanağını değerlendirmesi için görevlendirildi.

O’Neill’e göre soru diğer üyelerin bu işten ne elde edeceği olmalı. O’Neill, “Bu 1 Nisan şakası mı? Rusya’nın böyle garip bir motivasyona sahip olmasını anlayabiliyorum. Ama diğer üyeleri bunda hem fikir olacağını düşünmüyorum” dedi.