Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası (Fed) Dallas Şubesi Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Araştırma Direktörü Mine Kuban Yücel, "Doların değeri diğer para birimlerine göre yükselirse, bu ithalatçı ülkelerin alım gücünü düşürür ve petrol taleplerinde düşüşe neden olur" dedi.

Yücel, yaptığı açıklamada, artan petrol fiyatlarının sürdürülebilirliğinin ABD'li üreticiler için önemli olduğunu belirtti.

Petrol fiyatlarında varil başına 60 doların sürdürülebilirliğinin, ABD'deki kaya petrolü üretiminin bir kısmını geri getireceğini dile getiren Yücel, varil başına 50 doların, kaya petrolü üreticilerinin maliyetlerini çıkarması için yeterli olmadığını kaydetti. Yücel, kaya petrolü bölgelerinin çoğunun karlı olabilmesi için petrol fiyatlarının daha yükselmesi gerektiğini söyledi.

Yücel, düşen petrol fiyatları nedeniyle sektörün sermaye harcamalarında yaklaşık yüzde 30-40 kesinti yaşandığını, birçok petrol firmasının 2015'in ilk çeyrek gelirlerinin düştüğünü ve bazı küçük şirketlerin de iflas ettiğini anımsattı.

- Suudi Arabistan faktörü

ABD'nin günlük ortalama petrol üretiminin 2010'dan beri yaklaşık 4 milyon varil arttığını belirten Yücel, şöyle devam etti:

"Şu anda piyasa çok da rekabet edilebilir değil. Mart ayında yaptığı gibi, bir anda piyasaya sürdüğü ham petrol miktarını günlük ortalama 650 bin varil artırabilen Suudi Arabistan söz konusu. Suudiler, nisanda da petrol üretimini günlük ortalama 10,3 milyon varile çıkardı ki bu miktarı çok uzun süredir üretmiyorlardı. ABD'nin kendi üzerindeki petrol ihraç etme yasağını kaldırması ekonomik olarak mantıklı. Her ne kadar sektör içindeki rafineri işletmecileri yasağın kalkmasını istemese de petrol ihracatının ABD'li üreticiler için iyi olacağı kesin."

- Doların etkisi

Yücel, dolarının diğer para birimleri karşısında değer kazanmasının, petrol piyasasına etkisini de yorumladı. Petrol fiyatlarının ABD dolarına endeksli olduğunu söyleyen Yücel, "Doların değeri diğer para birimlerine göre yükselirse, bu ithalatçı ülkelerin alım gücünü düşürür ve petrol taleplerinde düşüşe neden olur" dedi.

Yücel, dünya genelinde toplam petrol talebinde düşüş olmasıyla bu durumun petrol fiyatlarında aşağı yönlü baskı oluşturacağını savundu.

ABD Enerji Bakanlığı'nın, bir haftadan kısa sürede ikinci sıvılaştırılmış doğalgaz projesine de ihraç onayı vermesini de değerlendiren Yücel, ABD enerji endüstrisinin LNG ihraç onaylarının yavaş verilmesinden şikayetçi olduğunu hatırlattı.

Yücel, ABD LNG ihracının, dünya piyasasında rekabet avantajını artırması için petrol fiyatlarının yüksek, doğalgaz fiyatlarının ise düşük olması gerektiğini belirtti. Yücel, şöyle devam etti:

"Avrupa ve Asya'da doğalgaz fiyatları hala petrol fiyatlarına bağlı. Petrol fiyatları yaklaşık yüzde 50 düşüş gösterdiği için, bu Avrupa ve Asya'da doğalgaz fiyatlarını da düşürüyor. Bu durum ise ABD'nin rekabet avantajını azaltıyor. ABD'li üreticilerin büyük rekabet avantajına sahip olması için, ABD'de gaz fiyatlarının ucuz, küresel piyasalarda ise petrol fiyatlarının yüksek olması gerekiyor."

AA