Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon otomotiv parçaları üreticisi Takata, hava yastıklarından kaynaklanan güvenlik sorunları nedeniyle yaklaşık 34 milyon aracı geri çağırmayı kabul etti.

Takata ile ABD'nin trafik güvenliğinden sorumlu düzenleyici kurumu arasındaki anlaşma, şirkete son üç aydır her gün ceza yazılmasının ardından geldi. Cezaların gerekçesi Takata'nın hava yastıklarındaki kusurun araştırılması konusunda tam bir işbirliğine gitmemesi olarak gösteriliyordu. Kusurlu hava yastıkları açılırken patlayabiliyor ve etrafa şarapnel fırlamasına yol açıyor.

Trafik kazalarında sorunlu hava yastıklarıyla ilişkilendirilen ölüm sayısı altı, bunların dördü ABD'de meydana geldi.

Önde gelen Japon otomotiv şirketlerinin, bir başka Japon şirket Takata'nın ürettiği hava yastıkları nedeniyle geri çağrılan araç sayısı 14 milyonu geçmişti. Ancak doğrudan hava  yastığı üreticisinin sorumluluğu tam olarak üzerine almasıyla geri çağrılan araç sayısı 34 milyonu bulacak.

Takata'dan yapılan açıklamada hava yastığını sorununun karmaşık bir mesele olduğunu ve tam oalrak çözümlenmesinin zaman alacağı belirtildi. Şirket, geri çağırma kampanyasında öncelikle ABD'deki en yaşlı arabalardan ve ülkenin en nemli bölgelerine odaklanacak. ABD'de meydana gelen kazaların neredeyse tamamı yüksek nemli bölgelerde meydana geldi.