Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

60 milyar euro ve 100 milyar euro. Everett Dirksen’in ABD bütçesi hakkındaki şüpheli sözlerinde olduğu gibi, çok yakında gerçek paradan bahsetmeye başlıyoruz. Avrupa Merkez Bankası (AMB) bu yılın başlarında, aylık 60 milyar euroluk varlık alımlarıyla parasal genişlemesini başlattı.

MarketWatch'un haberine göre şu anda, tahvil piyasalarında bazı hafif türbülanslara yanıt olarak, AMB önden yüklemeli QE hakkında konuşuyor. Böylece Frankfurt'ta basılan para her ay 100 milyar euro veya daha yüksek bir seviyeye çıkabilir. Bu kısacası gerçek para anlamına geliyor.

Akademisyenler şüphesiz QE etkinliğini, en azından birkaç kuşak reel ekonomiyi büyütmedeki rolü için tartışıyor olacak ve muhtemelen kesin bir sonuca ulaşmak mümkün olmayacak. Parasal genişleme ülkeleri resesyondan çıkarıyor olabilir mi? Ya da belki o ülkeler eninde sonunda yeniden büyümeye başlayacak mıydı? Kesin olarak söyleyebileceğimiz tek şey, QE'nin varlık fiyatlarını artırıyor olmasıdır.

Bu artış aslında zaten gerçekleşiyor. "Mario Draghi balonlarının bir dizisi" hali hazırda Euro Bölgesi'nde ortaya çıkmaya başlıyor. Şanslı birkaç yatırımcı için QE büyüleyici bir şekilde işliyor.

AMB Başkanı'nın muhtemelen bir seçeneği yoktu ve sonunda durumu kabullenerek yıl başında, parasal genişlemeyi başlattı. Kıta, hızla deflasyona doğru kayıyordu. Fiyatlar İspanya gibi ülkelerde düşüş gösteriyordu. Ekonomi sıkıntıya doğru yöneliyordu ve işsizlik küresel ekonominin geri kalanı iyileşirken bile ciddi şekilde yükseliyordu. Buradaki tek sürpriz QE'nin bu kadar geç başlamasıydı.

Ancak tüm bunlar, programın varlık fiyatlarını artırmayacağını göstermiyor. Aslında, bu şuan gerçekleşiyor. Burada henüz beş piyasa Draghi’nin yarattığı paranın gelgit dalgasından yararlanıyor.

- Draghi'nin QE hamlesinden faydalanan beş piyasa şöyle:

1-İspanyol inşaat sektöründeki yukarı yönlü patlama

2- Dublin konut fiyatlarındaki artış

3- Almanya’da ücretlerin hızla yükselmesi

4- Malta'ya sıcak paranın girişi

5- Portekiz hisse senetlerinin tüm dünyada en iyi performans gösterenlerden olması