Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Euro Bölgesi’nin hizmet sektörü ve imalat sanayi verilerinin ardından yükseliyor.

Euro dolar karşısında, imalat sanayi verisindeki zayıflamanın gerilediğini ortaya koyan rapor ile yükseliş kaydetse de, ekonomik toparlanma henüz istenen seviyede değil. Öte yandan euro, AMB’nin tahvil alımlarına ön yükleme yapacağını taahhüt etmesi ile ayrıca destekleniyor.

Euro dolar karşısında, Çarşamba günü 1.1062 dolar ile 29 Nisan’dan bu yana en zayıf seviyeyi görmesinin ardından yüzde 0.6 yükselerek New York saati ile 07:37’de 1.1146 dolardan işlem gördü. Euro yen karşısında yüzde 0.2’lik bir artış ile 134.91 yen seviyesine geldi. Dolar ise, yen karşısında yüzde 0.3 gerileyerek 120.95 yen oldu ve 5 günlük yükselişi sonlandırdı.

New York'taki Sumitomo Mitsui Banking Corp. baş ekonomisti Etsuko Yamashita, “Euro, yatırımcıların üzerinde spekülasyon yapmak yerine ekonominin reel durumunu değerlendirmek istediği bir evrede” dedi.

Markit Economics’in Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre Euro Bölgesi’nde hizmet sektörü ve imalat sanayi verileri 53.4 seviyesine geriledi. Endeks Nisan ayında 53.9, Mart ayında 54 seviyesindeydi. Endeksin söz konusu seviyesi 50’nin üzerinde olması ile birlikte genişlemeye işaret ediyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistler endeksin 53.9 seviyesinde açıklanacağı tahmininde bulunuyorlardı.

Euro Bölgesi’nin ekonomik toparlanması, Nisan’ın ardından Mayıs ayında da zayıfladı. Bölgenin en büyük ekonomisi Almanya’da büyüme ivme kaybederken, söz konusu veri 54.1’den 52.8’ye düştü.

Fed’in Nisan ayı toplantı tutanaklarına göre, merkez bankasının Haziran ayında faiz artırımına gitme ihtimali düşük. Ancak yılın ilerleyen zamanları için sıkılaştırma opsiyonuna kapı açık bırakıldı. Fed Nisan ayı Açık Piyasa Komitesi tutanaklarına göre, üyelerin çoğu ekonomi ve istihdamın ilk çeyreğin ardından toparlanmasını ve ılımlı bir hıza erişmesini bekliyor.