Küresel üretkenlik 15 yılın en düşüğüne geriledi
Think Tank kuruluşu Conference Board'a göre küresel üretkenlik 2000 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi
Dünya ekonomisi son yılların en düşük üretkenlik oranlarıyla karşı karşıya. Think Tank kuruluşu Conference Board'a göre küresel üretkenlik 2000 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bu sonuca yol açan en büyük faktör ise büyümenin azalması ve gelişen ülkelerde yaşlanmaya başlayan nüfus.
Son yıllarda dünya çapında düşüş gösteren üretkenlik küresel bir problem olma yolunda ilerliyor. Think Tank kuruluşu Conference Board'un yaptığı araştırmaya göre geçtiğimiz sene Hindistan ve Sahra Altı Afrika ülkeleri haricinde tüm ülkelerde üretkenlik azaldı. Küresel üretkenlik 2000 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi.
Conference Board'a göre bu durum küresel büyüme hızının azalmasıyla açıklanıyor. 2014 yılında küresel büyüme yüzde 2.1 gerçekleşirken 1996 ile 2007 yılları arasında yıllık ortalama küresel büyüme yüzde 2.4 seviyesindeydi.
Şirketlerin ürün ve hizmet üretiminde işgücü ve ekipmanları etkin kullanmaması problemin yapısal olduğuna işaret ediyor.
Birçok ekonomist de düşük üretkenlik tehlikesine dikkat çekiyor. Fed Başkanı Janet Yellen Cuma günü yaptığı konuşmada ücretlerdeki yavaş büyümenin ABD'nin üretkenliği olumsuz etkilediğini vurguladı. İngiltere Maliye Bakanı George Osborne da üretkenliği artırmanın yeni hükümetin öncelikli ekonomik hedefi olduğunu belirtmişti.
Öte yandan gelişmekte olan ülkelerde yaşlanan nüfus ve artan emeklilik oranları da ekonomistlerin dikkat çektiği üretkenliği azaltan bir başka faktör olarak göze çarpıyor.